Mikeš: Opozicija nema protivkandidata za Dodika


„SNSD se ne boji izbora i više bi nam odgovarali danas, nego u oktobru, jer strani i domaći faktori rade na unifikaciji opozicije, koja će se teško desiti, jer je opozicija nejedinstvena i u njoj prevladavaju sujete lidera“, rekao je Mikeš novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se opozicija, zahtijevajući prijevremene izbore, ponaša „kao guske u magli“, pojasnivši da pojam prijevremenih izbora ne postoji u Izbornom zakonu BiH.

Mikeš je rekao da za sada ne zna koje i kakve će izmjene i dopune Izbornog zakona predložiti SDS.

On je istakao da na ovim područijima često nema političke kulture, što se može tumačiti time da mnogi koji nemaju elementarno predznanje o ponašanju u politici i javnom životu ruše sve u jednoj ogoljenoj borbi za vlast i dolaze u situaciju da iznose neistine i klevete.

Mikeš je podsjetio da su se u posljednje vrijeme, posebno od kada je na čelo banjalučkog SNSD-a došao Igor Radojičić, u federalnim i pojedinim medijima u Srpskoj pojavili potpuno netačni navodi da je Radojičić iskoristio položaj predsjednika Narodne skupštine da u Ministarstvo finansija zaposli suprugu.

„U tome se prenebregava činjenica da je Radojičićeva supruga visokoobrazovana osoba i višegodišnji državni službenik. Takve neutemeljene prozivke se rade od kako je Radojičić došao na čelo jakog gradskog odbora SNSD-a i zato što je izborna godina“, istakao je Mikeš.

On je rekao da se iz istog razloga pojavljuju napadi na generalnog sekretara banjalučkog SNSD-a Zorana Novakovića, kojem se „potura“ da je bio pripadnik hrvatskih snaga, što je netačno.

Mikeš je istakao da niko nije vidio orginalnu potvrdu hrvatskih vlasti o Novakovićevoj pripadnosti hrvatskoj vojsci, te dodao da je u ovu manipulaciju ubačena i fotomontaža fotografije nastale nakon hrvatske akcije „Oluje“, odnosno u vrijeme kada je Novaković bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

On je najavio da će zastupati Novakovića u sudskom sporu, kojeg će pokrenuti zbog klevete.

Mikeš je rekao i da Specijalno tužilaštvo Srpske neće biti ukinuto, već da će biti reformisano tako što će postati odjeljenje pri republičkom tužilaštvu.

Govoreći o zahtjevima lica koja su učestvovala na nedavnim protestima u Federaciji BiH o vraćanju na ustavna rješenja iz 1992. godine, Mikeš je istakao da je to nerealna želja bošnjačkih političara, jer na to ne bi pristali ni Srbi, ni Hrvati.

(agencije)

Komentari