Zašto su dijete bazirane na cijeđenim sokovima opasne?

Zašto su dijete bazirane na cijeđenim sokovima opasne?

Dijete na bazi prirodnih sokova od voća i povrća promovišu se kao odličan način da izgubite suvišne kilograme, kao i za detoksikaciju organizma.

Međutim, takve dijete su veoma opasne i mogu dovesti do poremećaja u ishrani.

Psihoterapeut Sara Šamas kaže da je primjetila da veliki broj njenih pacijenata drži ovakvu dijetu, koju ona naziva još i “sokoreksija”.

Cijeđeni sokovi jesu zdravi, ali to nikako nije zamjena za obrok. Moji pacijenti misle da će biti zdravi ako jedu špinat i cveklu i piju cijeđene sokove, ali problem je što na taj način izbacuju čitave grupe namirnica, a to je vrlo opasno”, rekla je Sara.

Ona kaže da je za razliku od “tradicionalnih” poremećaja u ishrani u kojima pacijent ne priznaje sebi i drugima svoje navike “sokoreksičari” ništa ne kriju.

“Oni varaju sebe i druge da su zdravi, a zapravo se izgladnjuju”, kaže Šamasova.

Fondacija za borbu protiv poremećaja u ishrani “Beat” ističe da dijete koje se baziraju samo na unosu sokova mogu pokrenuti poremećaje kod nekih ljudi, ali takođe i otežati oporavak.

“Ono što te dijete promovišu kao ‘zdravo’ je to da ćete imati tijelo kao neka filmska zvijezda ili da ćete smršati do ljeta. To kod nekih ljudi može pokrenuti ili nastaviti navike poremećaja ishrane, tako što će im dati opravdanje za izbjegavanje hrane”, rekao je portparol ove fondacije.

(super žena)

Komentari

Komentariši