Odata počast stradalim vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici


Učesnici obilježavanja, među kojima je bio i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić, te predstavnici lokalnih vlasti, su na mjestu stradanja vojnika ЈNA položili ruže i prislužili svijeće.

Cvijanovićeva je, osuđujući ovaj strašni krvavi zločin, istakla da mjesto pogibije pripadnika ЈNA zaslužuje institucionalno i ljudsko pamćenje.

Ona je još jednom izrazila ogorčenost činjenicom da je pravosuđe BiH zakazalo u procesuiranju ovog ratnog zločina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obezbjeđivali su ovaj skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno.

Nakon mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u Dobrovoljačkoj ulici, obilježavanje 22 godine od stradanja pripadnika ЈNA u ovoj sarajevskoj ulici biće nastavljeno na vojničkom groblju u Miljevićima.

Obilježavanju prisustvuju i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i poslanici i delegati parlamenta BiH iz Srpske.

Prethodno je u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos za ubijena pripadnika bivše ЈNA u Dobrovoljačkoj.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom ЈNA, a sve kasarne ЈNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

(agencije)

Komentari