Komunalna policija domaće životinje tjera iz centra


Načelnik Komunalne policije Dragan Lukač kazao je da je lani šest puta naloženo uklanjanje životinja koje su vlasnici držali mimo propisa.

U prva dva mjeseca tekuće godine obavili smo 85 kontrola, izdali jedan prekršajni nalog i donijeli dva rješenja za uklanjanje – rekao je Lukač.

On je istakao da prvo upozoravaju vlasnike i nalažu mjere, a ako one ne budu izvršene u datom roku izriče se novčana sankcija i nalaže uklanjanje životinje.

Kazne se kreću od 100 maraka za fizičko, pa do 500 maraka za pravno lice – rekli su u Komunalnoj policiji.

Oni su podsjetili da je držanje domaćih životinja zabranjeno u prve tri zone koje spadaju u uži dio grada.

Počinioce najčešće prijavljuju komšije, a rješenja su uglavnom donošena u zonama koje nisu u blizini centra grada – rekao je Lukač.

On je istakao da je držanje kućnih ljubimaca definisano Odlukom o zaštiti i držanju životinja na teritoriji grada.

– Uz saglasnost zajednice etažnih vlasnika jedno domaćinstvo smije da drži u stanu najviše jednog psa ili tri mačke. Vlasnici kuća u dvorištu mogu držati dva psa i tri mačke, a njihov podmladak najduže do šest mjeseci starosti – kazao je Lukač.

Kućni ljubimci

Prema odluci o zaštiti i držanju životinja na teritoriji grada dozvoljeno je držati pse, mačke, sitne glodare i manje egzotične ptice u kavezima, akvarijumske ribice, te golubove u dvorištu kuće.

(Glas Srpske)

Komentari

ok fest
ok fest