Banjaluka: Slomljen “Krivi sat” u centru, osumnjičeni uhapšen

‘Iznenađujuće’ rješenje: Grad planira kredit za pokriće deficita

– Kamatna stopa na planirani iznos kredita neće biti veća od 6,55 odsto na godišnjem novu. Pored toga, predviđeno je da se kredit otplaćuje godinu uz grejs period od tri mjeseca – navedeno je u odluci.

U istom dokumentu navedeno je da bi sredstva od kredita bila dostupna odmah poslije potpisivanja ugovora o zaduženju.

U odluci se navodi da grad trenutno otplaćuje kredit od 3,5 miliona KM te da je zaključno sa krajem aprila ostalo još da se otplati 1,59 miliona KM kredita. Gradska uprava ima u planu da završi otplatu ovog kredita krajem avgusta.

Odbornici će na istom zasjedanju razmatrati i Odluku o pokriću kumuliranog deficita grada završno sa krajem 2013. godine.

U ovoj odluci navedeno je da je kumulirani deficit na kraju prošle godine iznosio 6,6 miliona KM, od čega se 1,6 miliona KM odnosi na 2013. godinu, a oko pet miliona KM na 2012. godinu.

– Dio deficita iz 2013. godine biće pokriven iz kreditnog zaduženja, dok će preostali dio budžetskog deficita iz 2012. godine biti pokriven smanjenjem javne potrošnje u ovoj, ali i u iduće dvije godine – navedeno je u Odluci o pokriću deficita.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić smatra da će ukupan iznos kredita biti iskorišćen samo za pokriće deficita iz prethodnog perioda.

Isto mišljenje ima i odbornik PDP-a Zoran Talić, koji je rekao da grad nema stabilnu finansijsku politiku. On je naglasio da iskazani deficit iz 2013. godine od 1,6 miliona KM nije realan te da je on daleko veći.

Dug

U Odluci o kratkoročnom zaduženju grada navedeno je da je procijenjena visina kratkoročnog duga grada na dan 30. april 2014. godine iznosio 5,25 miliona KM odnosno 4,90 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2013. godine. Ostvareni redovni prihodi u prošloj godini iznosili su 107,16 miliona KM.

(Glas Srpska)

Komentari

Komentariši