Srbija: Vanredno stanje u osam opština

Srbija: Vanredno stanje u osam opština

Kako kažu u RHMZ, za dva dana pašće količina kiše koja je veća ili jednaka mjesečnoj količini padavina.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je da se situacija prati iz minuta u minut, da su na potencijalno ugrožena mjesta upućeni su timovi za spašavanje na vodi i da lokalne samouprave moraju da budu spremne da reaguju.

Kako je saopštio MUP, deset domaćinstava u naselju Begaljica kod Grocke je ugroženo zbog izlivanja Begaljičke rijeke, ali voda nije prodrla u kuće.

Djeca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mjesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine.

s2

U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

Zbog izlivanja rijeka, došlo je do obustave saobraćaja na državnom putu drugog stepena br. 141 Koceljeva-Osečina, kod mjesta Šabačka Kamenica, državnom putu drugog stepena br. 63 Maljević-Dudovica, kod mjesta Latković, državnom putu drugog reda br. 138 Lipnički šor-Tekeriš, kod mjesta Joševa, opštinskom putu br 1 Koceljeva-Svileuva kod mjesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica – Banja Koviljača.

Vanredna situacija je tokom dana proglašena u Valjevu, dijelovima opština Lajkovac i Ub, Gornjem Milanovcu i Ljigu, dok je na cijelom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava.

“U saradnji sa Javnim preduzećem ‘Srbija vode’ preduzete su sve mjere i na sva kritična mjesta upućene su ekipe Sektora i timovi za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada. Sve lokalne samouprave moraju da u narednih 48 sati budu u stanju potpune pripravnosti i spremnosti za reagovanje. Kada to kažem posebno mislim na opštine Osečina i Loznica i sva sela izmedju Osečine i Loznice, duž toka Jadra, reke Lešnice opštine Lučani…”, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mjestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema – Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Užice…

“Pratićemo situaciju i dalje i biti u punoj pripravnosti, a ono što je za nas u Sektoru najvažnije je da se spasu ljudski životi”, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata vještačka brana, čije je montiranje počelo popodne.

Kiša jakog intenziteta trenutno pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici. Kiša umjerenog intenziteta pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rijekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Kosjerić pod vodom

kosjeric

Veći dio opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usljed izlivanja Skrapeža i planinskih potoka, zbog čega se razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije, izjavio je predsjednik opštine Milijan Stojanić.

“Štab za vanredne situacije razmatra stanje i potrebu da se proglasi vanredna situacija u opštini Kosjerić. Nekoliko stotina hektara zemljišta je pod vodom, a voda je ušla i u neke stambene objekte”, kaže Stojanić.

On je istakao da, ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva, za privremeni smještaj su obezbjedjene školske učionice po selima.

Grad Zrenjanin uveo je pripravnost u štabovima za odbranu od poplava, radi podizanja spremnosti za sprovodjenje operativnih i preventivnih mjera.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je saopštio da je takve mere neophodno uvesti na osnovu akta Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, shodno dobijenom preliminarnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U Pirotu je situacija trenutno stabilna, ali je Štab za vanredne situacije pripravan da u slučaju nailaska velikog poplavnog talasa adekvatno reaguje, izjavio je član Opštinskog vijeća i član Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov.

“Već smo obavili razgovore sa predstavnicima javnih preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’ i ‘Komunalac’ o njihovom učešću u eventualnim nepogodama, a obilazimo i sve kritične tačke na terenu gde može da ima problema”, rekao je Savov.

Prema njegovim riječima, za sada je situacija normalna.

U Kruševcu štab za vanredne situacije je u pripravnosti, rekao je član štaba Dušan Todorović. On je precizirao da se radi sanacija klizišta na regionalnom putu 221 kroz naseljena mjesta Ribare, Gari i Globare.

“Radarski centar Kruševac ispalio je 122 protivgradnih raketa iznad svih 11 lokalnih samouprava”, naveo je on i dodao da su pojavu grada prijavila sela Kamenare, Padež, Crkvina, Bukovica, Modrica, Dvorane i Veliki Šiljegovac.

Na području Kragujevca raste nivo vodostaja u rekama i u ovom trenutku nema ugroženih kuća i domaćinstava, izjavio je načelnik odeljenja za preventivnu zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović.

Naglašavajući da je Gradski štab u pripravnosti i da su preduzete mjera kopanja kanala na spornim tačkama, Radovanović je rekao da je i gradjanima upućen apel za preduzimanje preventivnih mjera zaštite.

Ako kiša ne prestane da pada, moglo bi doći do izlivanja rijeke Uglješnice, koja, na sreću ne bi ugrozila gradjane, ali bi zato bile poplavljene njive.

U Gornjem Milanovcu su od jutros u pripravnosti predsjednici svih mjesnih zajednica, i članovi štaba za vanredne situacije, direktori javnih preduzeća i ustanova, privredne organizacije i inspekcijske službe.

Predsjednik opštine Milisav Mirković izjavio je da se nivo vode u rijekama i potocima iz sata u sat povećava i ukoliko dodje do njihovog izlivanja mora se brzo reagovati, te će u tom slučaju biti upotrebljena sva raspoloživa mehanizacija i oprema.

Mirković je naložio da se o stanju vodostaja i merama koje se preduzimaju izvještava Opštinski štab za vanredne situacije, a sve radi blagovremenog reagovanja i sprečavanja šteta koje bi poplave.

U pripravnosti su i sve službe u Čačku, gde su vodotokovi pod kontrolom, ali problemi mogu nastati zbog bujičnih voda.

Zamjenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković kaže da se poslije prethodnih problema radilo na pročišćavanju kanala i sanirano je ono što se moglo u tom periodu uraditi.

“Mehanizacija svih javnih preduzeća stavljena je u funkciju i očekujemo da će oni pravovremeno i blagovremeno reagovati. Posljedica će biti, to je neizbježno, imajući u vidu obim padavina, ali važno ih je svesti na najmanju moguću meru”, zaključio je Luković.

Obilne padavine koje u Kraljevu traju već nekoliko dana, izazvale su izlivanje više potoka zbog čega je došlo do zapušenja kanalizacionih otvora u prigradskom naselju Ribnica i selima Adrani i Vrdila.

“U Ribnici zbog izlivanja Kovačkog potoka crpimo vodu koja se izlila na Kordunsku, Žičku ulicu i druge ulice, jer atmosferska kanalizacija zbog obilnih padavina i nepropisno urađenih kanala, više ne može da primi vodu”, rekao je načelnik Sstaba za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

Načelnik je naveo da je jedna žena iz Kordunske ulice evakuisana, jer je voda prodrla u njenu kuću, kao i da je voda u Ribnici poplavila dvadesetak dvorišta.

Prema njegovim rečima, Ibar i Zapadna Morava još nisu dostigli kritične tačke vodostaja.

Štab za vanredne situacije opštine Koceljeva proglasio je vanredne mjere na teritoriji cijele opštine zbog izlivanja reke Tamnave i njenih pritoka.

Predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić rekao je da je stanje najgore u selima Kamenica, Ljutice, Batalage i Donje Crnjiljevo.

“Stanje nikada nije bilo gore, pa smo tražili pomoć od državnih organa, jer po prvi put u poslednjih deset godina ugroženo je i samo mesto Koceljeva. Mi smo tražili pomoć u mehanizaciji, da bismo otvorili tok rijeke na odgovarajućim mjestima i spriječili plavljenje Koceljeve”, rekao je Matić.

Po njegovim procjenama, poplavljeno je sedam stotina hektara zemljišta, mahom zasejanog kukuruzom, i ugroženo 85 kuća. Matić je naveo da iseljavanje ugroženih domaćinstava još nije počelo, jer građani čekaju i nadaju se da će biti “bolje”.

Na teritoriji opštine Obrenovac, danas je zbog velikih i obilnih padavina i porasta nivoa reka Peštan, Kolubara i Sava, proglašena vanredna odbrana od poplava.

Predsjednik opštine Obrenovac i šef štaba za vanredne situacije Miroslav Čučković rekao je da taj štab neprestano i da je spreman na angažovanje ljudi, mašina i opreme za otklanjanje posljedica bujičnih nanosa.

“U nekim dijelovima grada su se pojavili veliki problemi, prije svega u naselju Senjak, u ulici Ljube Nenadovića, u dijelovima Bariča, u Mislođinu, a ima problema i zbog probijanja nasipa u Velikom Polju”, naveo je on.

(B92)

Komentari

Komentariši