Od Vilija do Fuleka: Ovo su sve maskote dosadašnjih Svjetskih prvenstava! (FOTO)


Svjetska prvenstva u fudbalu se u današnje vrijeme ne mogu zamisliti bez određenih propratnih stvari koje nemaju mnogo veze sa samim fudbalom. Tako uvijek nestrpljivo očekujemo himnu Mundijala, ali i predstavljenje maskote šampionata. Ovo je priča o njima, maskotama s dosadašnjih planetarnih fudbalskih smotri.

Prvo svjetsko prvenstvo koje je imalo maskotu bilo je ono u Engleskoj 1966. godine. Maskote su uvijek predstavljale spoj kulture, tradicionalniuh vrijednosti, kao i pojedinih zaštitnih znakova zemlje domaćina.

Vili

Maskota Svjetskog prvenstva na Ostrvu bio je Vili, dobroćudni lav koji je simbol Ujedinjenog kraljevstva i engleske reprezentacije, čiji je i jedan od nadimaka “tri lava”. Vili je na sebi imao dres u boji zastave Velike Britanije na kome je bilo ispisano Svjetsko prvenstvo.

Četiri godine kasnije u Meksiku upoznali smo Huanita, klasičnog predstavnika domaće zemlje. Huanito je bio dječak u zelenom dresu s natpisom “Meksiko 70″, sa sombrerom na glavi, a ime mu je bio deminutiv jednog od najčešćih muških imena u ovoj zemlji.

Huanito

Zapadna Njemačka je 1974. godine bila domaćin najboljim svjetskim selekcijama, a FIFA je povučena popularnošću Huanita na prethodnom SP, odlučila da i ovog puta maskota bude ne jedan nego dva dječaka – Tip i Tap. Njih dvojica su imali na sebi bijele majice na kojima je na njemačkom jeziku bilo ispisano “SP 74″, ali nije bilo simbola ni Zapadne, ni Istočne Njemačke.

Zagrljeni dječaci su predstavljali jedinstvo, harmoniju i fer plej, a mnogi su ovo protumačili kao simbol budućeg ujedinjenja dvije Njemačke, koje se dogodilo 16 godina kasnije.

Tip-i-Tap

Tradicija dječaka biranih da budu maskote nastavljena je i u Argentini 1978. godine, a ovoga puta to je bio Gaučito. Ime je dobio po “gaučosima”, kako je nadimak i danas fudbalerima, ali i stanovnicima ove južnoameričke države. Mališan je bio obučen u opremu argentinske reprezentacije, sa šeširom i bičem u ruci, kao zaštitnim znakovima gaučosa. Ovo je bilo poslednji put da je ljudski lik bio maskota Svjetskog prvenstva do danas.

Gaucito

Španija je 1982. godine kao svoju maskotu predstavila Naranhita – pomorandžu koja je jedan od prepoznatljivih proizvoda koji stiže sa Iberijskog poluostrva. Naranhito je jedna od najpopularnijih maskota s Mundijala, a u Španiji je čak imao i crtani fil posvećen njemu “Fudbal u akciji”.

Naranhito

Meksiko je 1986. ponovo bio domaćin najboljim nacionalnim timovima na planeti, a poslije Huanita 1970. oorganizatori su se ovog puta odlučili za Pikea. Pike je bio predstava halapenjo bibera, jednog od ljutih začina meksičke nacionalne kuhinje po kome je ona poznata. Na sebi je imao crveni dres i bijeli šorts, koji je sa zelenom bojom njegovog tijela predstavljao boje meksičke zastave. Naravno, tu je bio i neizostavni sombrero.

Pike

Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. donijelo je veliku promjenu. Maskota po prvi put nije imala ličnost, niti nekakav lik, već figura načinjena od štapića u bojama italijanske zastave s fudbalskom loptom umjesto glave. Ime joj je bilo Ćao, po čuvenom italijanskom pozdravu.

Cao

Ćao je predstavljao fudbalera u pokretu, a ukoliko se pažljivo pogleda, štapići su tako raspoređeni da je njima ispisano “Italija”. Ovo je jedan od dva puta da je maskota do sada bila izmišljeni fantastični lik.

Za Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama filmska kompanija “Vorner Braders” je napravila maskotu Strajkera – psa koji igra fudbal. Bilo je to drugi put da je životinjski lik bio iskorišćen, a odlučeno je da to bude pas koji je na sebi imao opremu u bojama američke zastave. Ovo je posljednji put da je maskota uz sebe imala čuvenu “bubamaru”.

Strajker

U Francuskoj smo 1998. upoznali Futiksa – galskog pijetla tradicionalnog simbola države domaćina, koji se nalazi i u grbu Francuskog fudbalskog saveza. Ime mu je napravljeno od prvih slova riječi fudbal i nastavka “iks” kojim su se završavala imena Gala, poput Asteriksa.

Futiks

Prvo Svjetsko prvenstvo održano u dvije zemlje (Japan i Južna Koreja) bilo je jedinstveno i kad su u pitanju maskote. Poslije Italije bilo je ovo drugi put da je maskota bio izmišljen lik, odnosno likovi. Futurističke ličnosti Ato (narandžasti), Kaz (ljubičasti) i Nik (plavi) zajedno su se zvale Sferiks, a imena su im dali navijači iz zemalja domaćina glasanjem.

Sferiks

Interesantno je da su ovi likovi imali čitavu priču iza sebe, pa tako potiču sa planete Atmozon i članovi su Atmos tima, Ato je trener, a Kaz i Nik igrači i igraju sport po imenu Atmobol. Ove tri maskote nisu na sebi imali nikakav simbol ni Južne Koreje, ni Japana, već su više predstavljali čitav kontinent koji je poznat po animacijama i mitskim likovima.

Njemačka je 2006. po drugi put bila domaćin Mundijala, a za svoju maskotu je izabrala lava Golea. Bilo je ovo drugi put da lav bude maskota šampionata svijeta, nakon Engleske 1966. Ipak, to nije bio običan lav, već u ljudskoj veličini napravljen pišani lav, koji se kretao uz pomoć čovjeka koji je oblačio kostim.

Goleo

Goleo je imao na sebi dres Njemačke i kopačke, ali nije bio jedini lik kao maskota, jer je uz njega bio i Pil, fudbalska lopta koja govori i koja zna sve o fudbalu. On je izabran za najpopularniju maskotu na posljednjih pet Svetskih prvenstava pre planetarne smotre u Južnoj Africi.

Šampionat svijeta u Južnoj Africi donio nam je Zakumija – leoparda koji simbolizuje ovu državu i koji je obojen u dvije dominantne boje na njihovoj zastavi. Zakumi je dobio ime od skraćenice ZA, što na holandskom jeziku je skraćenica za Južnu Afriku i kumi, što predstavlja broj deset na nekoliko afričkih jezika. On je imao i svoj moto koji glasi “Zakumijeva igra je fer plej”.

Zakumi

Maskota predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu biće Fuleko. Fuleko predstavlja armadilja, ugroženu vrstu životinja koje uglavnom nastanjuju ovu državu i jedan su od njenih zaštitnih znakova. Ime Fuleko je kovanica riječi fudbal i ekologija, kako bi se u ljudima povećala svijest o zaštiti životne sredine, jer se u Brazilu prašume Amazona svakodnevno krče, a na ovaj način je pokušano skretanje pažnje čitave svjestske javnosti, piše Telegraf.

Fuleko-tekst

Komentari