Život teče, a voda ustajala

Život teče, a voda ustajala

Šteta od poplava u Banjaluci procjenjuje se na 100 miliona KM, rekao je gradonačelnik Gavranović danas. U fondu za pomoć trenutno ima oko 4 miliona KM – za cijelu Republiku Srpsku.

Na dan najveće poplave premijer RS, Željka Cvijanović je objavila da u fondu predviđenom za takve situacije ima nešto više od 100.000 KM – za cijelu Srpsku.

Izgradnja kružnog toka u Banjaluci, onog sa svjetlećom fontanom, koštala je 2,2 miliona maraka. Banjaluka se kasnije dosjetila da se kružni tokovi mogu praviti bez fontana i za mnogo manje para, ali su zato oglasne table u parkiću koštale oko 6000 KM.

Akvana, izgrađena 2007. godine za pet miliona evra, danas je objavila da prodaje ulaznice po promotivnoj cijeni, ali mnogim Banjalučanima iz Česme, Lazareva, Trna, Derviša i Karanovca bar narednih mjeseci neće biti do plivanja. Plivanja im je, što bi se reklo, bilo i preko glave.

Šeteta na putevima u Srpskoj procijenjena je na oko 80 miliona KM, saopštio je ministar Čubrilović. Srećom po građane Srpske, poplavljen i oštećen nije bio jedini naš autoput od Klašnica do Gradiške, pa je ministar u stilu francuske kraljice Marije Antonaete mogo predložiti građanima:

Ako nema puteva, vozite se autoputem (“Ako nema hljeba, jedite kolače”)

Šou se nastavlja

Fejsbuk nudi reklame filtera za vodu, Centrum reklamire isušivače prostorija za 500 KM. Nakon kratkotrajnog ujedinjenja na nasipima po Srbiji, Delije i Grobari su se vratili redovnim aktivnostima – pravljenju neredna na sportskim događajim.

Dakle, život ide dalje.

Za razliku od života, voda nikako da ode pa još uvijek nije ispumpana iz dijelova Bijeljine, Donjeg Žabara, Šamca…Benzinskih pumpi i ”naftaša” u Republici Srpskoj ima na svakom ćošku, ali pumpi za ispumpavanje vode skoro nigdje.

Ako bare ostanu na svom mjestu do oktobra političke partije će predizborne šatore i mitinge morati organizovati na čamcima ili plutajućm objektima kojih takođe nije bilo i ni sada ih nema dovoljno.

Ipak, nečega ima dovoljno, a to je partijska omladina i članstvo, koja, ako je suditi po aktivnosti na društvenim mrežama, neće zazirati da stoji u vodi i drži vođe na leđima dok se ovi obraćaj narodu u baruštini.

U vodi se teže diše, ali u takvom stanju lakše će biti obećavati jer sva ona velika, teška obećanja će potonuti – od fabrika, autoputeva, meda i mlijeka – spašće na suv pod, zidove, kauč, ćebe i hljeb.

I koji vaučer pride.

(Ž. Svitlica/Kontakt portal)

Komentari

Komentariši