Zenica: Radnici se u znak protesta zatvorili u hotel

Zenica: Radnici se u znak protesta zatvorili u hotel

-Razgovarali smo sa ministrom privrede Muhamedom Husićem (SDP) i jedino što nam je obećao jeste novi sastanak. Kazao je da će u roku sedam dana pozvati predstavnike Vlade FBiH, Opšine Zenica, povjerilaca, odnosno sve one s kojima smo imali već jedan dogovor, koji oni nisu realizovani, kaže Zijad Kovač, predstavnik radnika.

Ova zenička ugostiteljska firma, poznata po hotelu “Rudar” i još nekoliko objekata, godinama je u stečaju, koji je zvanično okončan sredinom juna. Radnicima je ostalo neisplaćeno 14 plata, te 42 mjeseca neuveznog staža. Oni smatraju da su stečajni upravnik Asim Sunulahpašić i koordinator i bivši direktor firme Aziz Doglod svjesno obmanuli radnike, spremivši firmu i hotel za “udaju” u privatne ruke.

Kupljen je ugalj i pripremljene peći za narednu sezonu. Kupljeni novi frižideri, kupljeni novcem koji smo mi zaradili. Sada Rudnik Zenica u sastavu Elektroprivrede BiH, koji se upinje dokazati da neće da ima ništa sa ugostiteljstvom, dolazi da popisuje našu imovinu. Eto im zgrada, ali ne i ono što smo mi posljednjih godina kupovali od svog novca, navodi jedna od radnica.

Doglod i Sunulahpašić su juče bili nedostupni za razgovor, a po dolasku ekipe Avaza ubrzano su napustili i parking prostor ispred hotela “Rudar”.

– Vidjećemo ko će dočekati živ najavljeni sastanak aktera koji su nas već jednom obmanuli, mi smo odlučni da izađemo iz objekta ili mrtvi ili sa riješenim statusom, kaže Kovač.

(Avaz)

Komentari