Mutabdžija: U poplavama oštećene 34 škole, šest vrtića i jedan fakultet

Mutabdžija: U poplavama oštećene 34 škole, šest vrtića i jedan fakultet

“Neophodno je obnoviti 23 osnovne škole, 11 srednjih, šest vrtića i jedan fakultet. Moramo naći sredstva za obnovu ovih objekata da bi bili u funkciji na početku školske godine, odnosno 1. septembra”, rekao je Mutabdžija Srni.

On je izrazio zadovoljstvo međunarodnom donatorskom konferencijom, koja je juče održana u Briselu.

“Podržavamo stav predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović u pogledu prioriteta za saniranje štete od poplava i optimizam koji vlada u tom smislu”, dodao je Mutabdžija.

On je najavio da bi naredne sedmice trebalo da bude završen akcioni plan za saniranje ovih objekata, jer će se preciznije znati koliko će operativnih sredstava biti dostupno.

“Tačno ćemo znati na koji način ćemo sklapati ugovore sa izvođačima radova da bi svi poslovi bili završeni na vrijeme”, dodao je Mutabdžija.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, koja je pod motom “Obnovimo zajedno”, održana juče u Briselu prikupljeno je 1,8 milijardi evra za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji.

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je donatorska konferencija u Briselu bila uspješna jer su EU, ali i pojedinačne zemalje donatori, obećali ogromna sredstva.

Ona je napomenula da je Vlada Republike Srpske još tokom izrade procjena štete Svjetskoj banci, EU i UNDP-u ukazala da su prioriteti izgradnja škola do početka školske godine, omogućavanje povratka ljudi kućama, ali i obnova svih institucija da bi građani mogli da ostvaruju svoje potrebe.

(SRNA)

Komentari