KC Banjaluka: Za pacijente sa poplavljenih područja obezbijeđeno više od 100 mjesta

Na Paprikovcu dva u jedan: I bolnica i Klinički centar!

„Mogu jasno i glasno da kažem svim zaposlenim radnicima Kliničkog centra, svim onim koji dolaze u Klinički centar da će i dalje dolaziti u Klinički centrar“, rekao je Željko Šukalo, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu.

Dok su se ginekološkim odjeljenjem orili argumenti čije ime je bolje, ni jedni ni drugi nisu pomislili na katastrofalne uslove rada ustanove u kojoj rade. Pacijente najmanje interesuje ime – kada izađu iz bolnice opisuju operacione stolove podbočene stolicama.

Slika našeg zdravstva je mnogo bolnija: Zbog nedostatka ljekova, ljekari pacijente šalju u apoteke da sami kupuju lijekove i ostali medicinski materijal. Porodilje leže u prljavim i krvavim posteljinama.

„Svugdje postoje određene situacije koje mi želimo da prevaziđemo ali ako ste vi u gubitku 70 ili 100 miliona vi nemate apsolutno mogućnost da raširenih ruku uopšte uradite nešto da budete zadovoljni, negdje mora da postoji neki ventil, smatra Miodrag Femić, predsjednik strukovnog sindikata ljekara RS.

Stanje na klinikama i to u posteljini spavaju porodilje ostala je po strani.Uprava uvjerava da će biti bolje, ali ne i na koji način.

„Mi želimo da odgovorimo izazovu. To je sve u duhu onoga da bolnica koja je sad po pravilniku kategorisana u treću kategoriju želi i hoće i mora da pređe u četvrtu kategoriju“ , uvjerava Mirko Stanetić, v.d. Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

Teška ili laka kategorija – problemi ipak ostaju. Ukupan dug za doprinose u zdravstvu blizu je 100 miliona maraka. Sedamdeset milona otpada na bolnice, a Klinički centar sam duguje 30 miliona.

(ATV)

Komentari