Vučić u posjeti predstavnicima velikih kineskih kompanija

Vučić u posjeti predstavnicima velikih kineskih kompanija

Vučić je posjetu Kini počeo sastancima u Tjenđinu sa predstavnicima kineskih kompanija CRČ (Ćina Railway Construction Corporation), zatim Mašinske korporacija CNEEC (Ćina National Electric Engineering CO), kao i ZTE Corporation (Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation).

“Vi znate da većinu naših puteva danas grade kineske kompanije. Razgovarali smo sa predstavnicima kompanije CRČ, koja treba da izgradi prugu Beograd – Budimpešta i očekujem da to sutra bude dogovoreno sa premijerom Lijem” rekao je Vučić.

Kako je naveo postoji saglasnost da gradimo brzu prugu od 300 km na sat, a mi smo rekli da po ovom pitanju imamo dva ograničenja.

“Prvo je da nemamo vremena za čekanje i da izgradnja ne može da traje 10 godina. Naša molba je da to traje najviše 3 godine, a kineska strana je obećala da će se pridržavati tog roka. Drugi problem su državne garancije. Stoga smo tražili više različitih koncepata – privatno javno partnerstvo, koncesije i druge načine, samo da javni dug što manje opteretimo“, naglasio je premijer Vučić.

Vučić je precizirao da će konačnu odluku imati sutra poslije sastanka sa premijerom Lijem.

“Ja sam rekao da ne smem da se vratim u Beograd bez obećanja premijera Lija da će posjetiti Beograd i da će organizovati skup šesnaestorice iz Centralne i Istočne Evrope. To bi bio najveći skup u našoj zemlji u poslednjih 30-40 godina” rekao je Vučić.

On je dodao da ukoliko to prihvati kineski premijer da bi tada mogao i da otvori most Zemun-Borča, “a istovremeno bismo mogli da sa mađarskom stranom potpišemo ugovor i da od proleća počnemo sa izgradnjom pruge“.

Vučić i članovi delegacije Srbije razgovarali su sa kineskim privrednicima i o razvoju naše telekomunikacione mreže i moguće saradnje sa Telekomom Srbije oko 4G mreže, kao i o određenim energetskim projektima, industrijskoj zoni Stublenica kod Uba, kompleksu Termoelektrane Kolubara i njihovoj zainteresovanosti da investiraju u energetski sistem Srbije.

Predsjednik CNEEC kompanije Jin Čunšeng istakao je da su razgovori sa premijerom Vučićem bili efikasni i konkretni.
“Razgovarali smo o tri projekta, koji će biti realizovana u tri različite faze” rekao je Čunšeng koji je precizirao da je riječ o projektu Industrijska zona Stublenica – Ub o čemu je ugovor potpisan u januaru i da je urađen master plan.

Kako je naveo radovi treba da počnu na proljeće sledeće godine, a u planu je otvaranje između 10 i 15 hiljada radnih mjesta i realizacija investicija u vrijednosti od oko milijardu i dvjesta miliona dolara.

“Mi smo predsedniku srpske vlade dali tehnički predlog za rekonstrukciju termoelektrane Veliki Crljeni, mi je zovemo Kolubara A. Započeli smo i razgovore o eventualnoj zainteresovanosti za Kolubaru B” kazao je on.

Čubšeng je kazao i da je treći projekat pismo o namjerama o ulaganju u preduzeća IMR, DMB i IMT, tri fabrike u okviru mašinske industrije.

“Kompanija CNEEC je mašinska korporacija, najveći proizvođač traktora u Kini i mi smo zainteresovani da pod srpskim imenom, a sa našom novom tehnologijom, pravimo traktore u Srbiji,” naglasio je Jin Čunšeng.

Tokom dvodnevne posjete, navedeno je u saopštenju, delegacija Srbije, imaće sastanke sa 10 velikih kineskih kompanija i posjetu jednoj kineskoj kompanije i naznačeno da kineske firme pokazuju veliki interes za razvijanje poslova u Srbiji, prenose agencije.

.

Komentari

Komentariši