Savez za promjene: Potpisana inicijativa za formiranje vlasti

Savez za promjene: Potpisana inicijativa za formiranje vlasti

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je novinarima da postoji apsolutno jedinstvo unutar ove koalicije i da očekuju da će uspjeti skupiti 42 potpisa i dobiti priliku da provedu promjene u Srpskoj.

On je nazvao spekulacijama najavu koalicije SNSD-DNS-SP da ima podršku 45 narodnih poslanika za formiranje nove vlade.

Bosić nije otkrio ime mogućeg mandatara Saveza za promjene.

On je u obraćanju novinarima rekao da predsjednik Republike mora dodijeliti mandat onome ko skupi 42 potpisa poslanika i da bi sve drugo bilo opstrukcija kakvu ne očekuje da se desi u Srpskoj.

Na sastanku u Bijeljini učestvovali su novoizabrani narodni poslanici iz SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS-a Republike Srpske i PUP-a, prenose agencije.

Čavić: Savez za promjene će biti dio vlasti i na nivou BiH i RS

Predsjednik Narodnog demokratskog saveza (NDP) Dragan Čavić uvjeren je da će Savez za promjene biti dio vlasti i na nivou BiH i RS, demantujući tvrdnje drugog bloka, okupljenog oko SNSD-a, da imaju skupštinsku većinu u RS od 45 poslanika.

Čavić je u izjavi za BN televiziju, uoči sastanka novoizabranih poslanika Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS i u parlamentu BiH, rekao da je taj sastanak sazvan s ciljem utvrđivanja osnovnih politika djelovanja u narednom periodu.

“Imamo ambicije da formiramo izvršnu vlast na nivou BiH i u RS i sigurni smo da možemo osigurati kapacitet za to”, rekao je Čavić i naveo da će prisustvo svih poslanika Saveza za promjene potvrditi da taj savez nije okrnjen.

“To će biti najbolji demanti svih spekulacija da su, navodno, neki poslanici iz ovog bloka podržali SNSD-a i njihove partnere”, rekao je Čavić i dodao da je na sastanku u Bijeljini prisutno 36 poslanika, koji su dobili mandat u parlamentu RS u okviru Saveza za promjene.

Kazao je da upravo to i matematički demantuje tvdnje da koalicija oko SNSD-a ima skupštinsku većinu od 45 poslanika, bez parlamentaraca iz Koalicije “Domovina”, a koji se, kaže, u ovom trenutku još nisu opredijelili na koju će stranu kada je u pitanju nova vlast u RS.

Potvrdio je da će se danas odrediti prema namjeri da se prave ozbiljne društvene promjene, što je i politika Saveza promovisana u predizbornoj kampanji, te će u tom smislu uložiti maksimalne napore da formiraju vlast kako bi te političke ciljeve mogli i realizovati, prenose agencije.

.

Komentari

Komentariši