Vanredna sjednica SB o Ukrajini


Zvaničnici OEBS-a obavijestiće na sjednici Savjet bezbjednosti o najnovijem razvoju situacije na istoku Ukrajine.

NATO je danas potvrdio ulazak ruske vojne opreme u Ukrajinu, koja uključuje tenkove, artiljeriju i borbene snage, a na pojačane pokrete tenkova i teške artiljerije ka gradovima na istoku upozorio je i OEBS.

Američki ambasador pri UN Samanta Pauer rekla je da “Rusija govori o miru, ali nastavlja da podstiče rat”.

U najvećem gradu na istoku Ukrajine, Donjecku bilo je najtežih granatiranja u posljednjih nekoliko sedmica, uprkos tome što je prije dva mjeseca u Minsku potpisan dogovor o prekidu vatre, koji se narušava skoro svakog dana.

O tome su Savjet bezbjednosti, ranije danas, obavijestili predstavnici Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koji nadgledaju primirje.

AP podsjeća da se Savjet bezbjednosti, u više navrata sastao zbog Ukrajine otkako je počela kriza početkom ove godine, ali malo šta je moglo da se preduzme pošto stalna članica – Rusija ima pravo veta.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da se zemlja priprema na sukob s obzirom na povećano prisustvo ruskih snaga.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da je od izbijanja sukoba u aprilu broj stradalih ukrajinskih vojnika porastao na 1.052, prenose agencije.

.

Komentari

ok fest