Napredna Srpska hoće svog predstavnika u Domu naroda


Smatraju da je u Domu naroda Parlamenta BiH njihov predstavnik, koji je prihvatljiv i vlasti i opoziciji, garancija da neće doći do preglasavanja predstavnika Srpske u Domu naroda BiH, saopšteno je iz Napredne Srpske.

Ističu da nisu prihvatili podjelu na političke blokove koji će destabilizovati Republiku Srpsku, i da ne odustaju od djelovanja na poziciji političkog centra.

Najavili su da će se danas sastati sa koalicionim DNS-om. Traže da istražni organi predstave rezultate istrage i preduzmu mjere u vezi sa audio-zapisom, u kojem se govori o navodnoj “kupovini” poslanika.

Zašto Dom naroda?

Od ukupno 15 delegata u Domu naroda parlamenta BiH Republici Srpskoj pripada pet mjesta, a da bi kandidat prošao i dobio delegatski mandat i platu od oko 6.000 KM mjesečno, mora obezbijediti 14 glasova poslanika NS RS. Glasa se na način da političke partije predlažu liste za Dom naroda, za koje glasaju poslanici NS RS i to na način da imaju samo jedan glas koji mogu dati jednoj listi.

U sadašnjem odnosu snaga i ako sva 42 poslanika okupljena oko SNSD-a, DNS-a i SP-a ostanu na okupu, ovaj blok izabraće tri delegata u Dom naroda parlamenta BiH, a opozicioni blok, odnosno Savez za promjene dva mandata. Jedini zasad “siguran” u Domu naroda parlamenta BiH je Nebojša Radmanović, koji je i sam potvrdio da je kandidat SNSD-a za tu funkciju i da misli da će to biti realizovano. Osim Radmanovića, i kandidat DNS-a Dragutin Rodić, po svemu sudeći, još četiri godine provešće u parlamentu BiH, dok treći iz ove koalicije, koja zasad ima 42 poslanika, još nije poznat, ali nezvanične informacije govore da bi to mogao biti Drago Kalabić, još aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, mada ima i još zainteresovanih, saznaju Nezavisne novine.

Međutim, ako bude onako kako danas najavljuje NS, upravo bi DNS mogao napraviti ustupak i stolicu u Domu naroda prepustiti nekome iz stranke Adama Šukala.

Komentari