Autobus koji troši gorivo dobijeno od ljudskog izmeta

Autobus koji troši gorivo dobijeno od ljudskog izmeta

Bio-Bus sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe do 300 km, a da bi se napunio gorivom potrebno je preraditi količinu izmeta koju iza sebe ostavi 5 ljudi tokom jedne godine.

“Vozila na prirodni gas imaju važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha u Britaniji”, kaže Mohamed Sadik, direktor firme GENeco, čija je delatnost prerada otpada koji iz ljudskih domova dospeva u kanalizaciju.

“Bio-Bus ide korak dalje, s obzirom da se kreće na gas koji nastaje kao produkt ljudskog izmeta lokalnog stanovništva, a neki od građana koji ga stvaraju imaće priliku da se prevoze ovim autobusom”, objašnjava Sadik.

Izvor: YouTube screenshot

Osim što se gorivo za autobus dobija iz “obnovljovog izvora”, ono znatno manje zagađuje vazduh u odnosu na dizel gorivo.

“Bio-Bus pokazuje koliko ljudski izmet i drugi organski otpad koji završava u kanalizaciji može da bude važan energetski resurs”, kaže Šarlot Morton iz ekološke organizacije Anaerobic Digestion and Bioresources Association.

Ona smatra i da hranu koja iz bilo kog razloga više nije pogodna za ljudsku ishranu treba odvojeno prikupljati prilikom odlaganja otpada i reciklirati na ovaj način, umesto što se spaljuje ili završava na deponijama.

Inače, firma GENeco počela je nedavno da isporučuje gas za domaćinstva, koji je takođe dobijen preradom ljudkog izmeta. Trenutno je na mrežu priključeno 8.300 domova u oblasti grada Bristola.

(B92)

Komentari

Komentariši