Austrija: 9.376 hakerskih napada za dva dana

SAD strahuju od korejskih hakera

Eventualni napadi sajber-vojnika bi nanijeli značajnu štetu telekomunikacionim sistemima, energetskim mrežama i drugim sektorima od ključne važnosti za normalno funkcionisanje države, javlja Rojters, a prenosi Klix.ba.

Neimenovani zvaničnici rekli su za Rojters da bi se Sjeverna Koreja mogla okrenuti sajber ratovanju iz razloga što ne može da parira drugim zemljama u vojnim segmentima kao što je naoružanje.

Drugi izvor Rojtersa navodi da sajber-vojnici Sjeverne Koreje već godinama rade na mogućnostima uništavanja kompjuterskih sistema drugih država koji kontrolišu javne sisteme vitalne za funkcioniranje svake države.

“Najvažniji cilj Sjeverne Koreje jeste da budu u mogućnosti da napadnu infrastrukturne mete u Južnoj Koreji i SAD-u“, rekao je Kim Heung-kuang, nekadašnji profesor za kompjuterske nauke koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje.

Prema navodima pojedinih američkih zvaničnika, Sjeverna Koreja je oformila sajber-ćeliju koja je nazvana Biro 121, a koju čine neki od najsposobnijih kompjuterskih stručnjaka ove zemlje koji su ujedno prošli i vojne škole Sjeverne Koreje, navodi Rojters.

Podsjetimo, američki predsjednik Barak Obama je izjavio da je kompanija “Soni pikčers” pogriješila što je povukla satirični film “Intervju” o Sjevernoj Koreji poslije pretnji hakera.

Jedan visoki zvaničnik Pjongjanga negirao je da Sjeverna Koreja ima veze sa ovim hakerskim napadom.

.

Komentari

Komentariši