Banjaluka: Osam ulica odlaže otpad na jednom mjestu u Obilićevu


Kontejner, u koji smeće bacaju mještani čak osam ulica ovog banjalučkog naselja (Miloševska, Pere Drljače, Starčevica, Ustanički put, Orlovački put, Pionirska, Gavrila Principa i Brace Potkonjaka) nalazi se pored autobuskog stajališta u Ulici Brace Potkonjaka, te iako radnici “Čistoće” redovno odvoze otpad, on je često pretrpan i smeće nerijetko završava na ulici.

Smrad i prljavština

Zbog svega toga građani koji na ovom autobuskom stajalištu čekaju gradski autobus kažu da bi ovaj problem hitno trebalo rješavati.

Moja djeca, suprug i ja svako jutro čekamo gradski autobus. Smrad koji se širi pored tog kontejnera, kada je pun, nesnosan je, strahujem od neke zaraze. Iskreno, nije mi važno šta će sa mnom biti, ali žao mi je moje, ali i tuđe djece koja čekaju autobus pokraj tog silnog smeća. Da li je moguće da mi godinama unazad apelujemo da imamo manjak kontejnera, a živimo 15 minuta od grada i da nas niko ne doživljava ozbiljno? – pita se mještanka Mirjana Vranješ.

U Savjetu MZ Obilićevo 2 kažu da je ovo problem koji je prisutan godinama unazad, te da ne bi trebalo kriviti građane, niti “Čistoću”, već one koji za sve te godine nisu mogli da postave više kontejnera u ovo naselje.

Zaista je sramotno da ovolike godine savjet naše mjesne zajednice obavještava Gradsku upravu, što pismeno što usmeno, čekajući bilo kakvu inspekciju da izađe na teren ne bi li bila shvaćena ozbiljnost ove situacije. Mještani tu, ali i pored kontejnera, bacaju šta stignu, tu svakodnevno možete vidjeti lug iz peći, raznorazni otpad iz bašte, dvorišta, građevinski otpad, kao i otpad od hrane i generalno iz kuće.

Istina, kamion “Čistoće”, svaki dan kupi smeće ujutro, ali nakon tri-četiri sata, situacija je kao da nisu ni bili – kaže član Saveta MZ Obilićevo 2, Gavro Ristić.

Bezuspješni apeli

On dodaje da su ljetos, kada su u ovom naselju bile poplave, dolazili nadležni iz Gradske uprave i da su im mještani tada spomenuli da bi trebalo da se pozabave tim problemom, kada se voda povuče, ali ostalo je sve na tome.

– U avgustu su predstavnici grada obilazili našu mjesnu zajednicu kako bi vidjeli stanje na terenu i tada su mještani spominjali da bi bilo dobro da se postavi više kontejnera, naročito jer je u tom periodu potreba za njima bila veća nego ikad. Zašto to nisu ispoštovali, ne znam – dodaje Ristić.

Bolji raspored kontejnera

Predsjednik Savjeta MZ Starčevica, Đorđe Knežević, kaže da oni nemaju problem sa nedostatkom kontejnera, koliko s njihovim lošim rasporedom, ali i sa nedostatkom kanti za smeće, jer na vrhu naselja nema nijedne.

– Kontejneri koje imamo postavljeni su na loša mesta, na prakinge i trotoare i ometaju i vozače i pešake. U Ulici Jovana Jančića su recimo bez ikakvog reda razbacani po parkingu.

Predsjednik savjeta MZ Obilićevo 2, Vanja Janča, kaže da manjak kontejnera nije prisutan samo u pomenutim ulicama, već je tako u cijelom naselju.

Imao sam pitanja i pritužbe mještana i iz Obilićeva 2, ali i Obilićeva 1 na nedostatak kontejnera. Situacija u Ulici Brace Potkonjaka jedan je od najdrastičnijih primjera, ali situacija je generalno loša. Problem komunikacije savjeta mjesnih zajednica sa Gradskom upravom i nedostatak novca dva su ključna problema, a rezultat je katastrofalno stanje u svim sferama života svih mjesnih zajednica ovog grada – smatra Janča.

Iz Gradske uprave do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor da li će problem manjka kontejnera biti rješavan ove godine.

.
(PressRS)

Komentari