MZ Lauš: Kuća na ivici ambisa


Veliki broj klizišta koja muče Banjalučane još od prošlogodišnjih majskih poplava još nije saniran – jedan dio zbog lošeg vremena, a drugi, onaj veći, zbog manjka sredstava.

Zbog nedovoljno novca, 11 članova porodice Čivčić iz mjesne zajednice Lauš živi u svakodnevnom strahu još od majskih poplava, kada se pokrenulo klizište ispod njihovog porodičnog doma. Da se kraj njihovim mukama ne nazire, potvrđuje i podatak da je situacija s klizištem još gora poslije topljenja snjegova, a radovi na sanaciji još nisu ni u planu.

“Mjesecima ne spavamo, uvijek neko dežura i prati situaciju. Ako zaspimo, uvijek je to nešto onako napola i na prvi šum odmah skačemo i izlazimo napolje. Situacija je užasna, svakodnevno gledamo kako se ogromni komadi zemlje sve više odranjaju, evo može se vidjeti temelj kuće je skoro ogoljen”, kazao je glava porodice Vinko Čivčić
.
Dodaje da se više puta obraćao, što gradonačelniku, što Zoranu Novakoviću, načelniku Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u upravi grada, ali da pomaka nema.

“S Novakovićem sam imao i sastanak, na kojem mi je rečeno da razumiju naš problem, ali da se trenutno nema para i da su prioritet radovi na putevima i mostovima. Takođe su mi rekli da će naši problemi biti riješeni čim bude para, ali dok taj dan ne dođe ko zna šta sve može biti s nama”, ističe Čivčić i dodaje da će ovih danas uputiti zvanični dopis gradskoj upravi, u kojem će insistirati da ovu situaciju riješe bar privremeno postavljanjem šipova koji bi zaustavili dalje odranjanje zemlje.

Da u MZ Lauš ima problema s klizištima ističe i Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš I, dodajući da je u stalnom kontaktu s nadležnima, ali da od svih dobija isti odgovor – nema sredstava.

“Sada trenutno su najugroženiji Čivčići i njihov problem je stvarno prioritet. Situacija jeste teška, zato i smatram da ovdje treba da se umiješa republička vlast, jer grad ne može sve sam uraditi”, zaključio je on.

Iz Administrativne uprave grada je potvrđeno da će ove godine biti sanirana veća i prioritetnija klizišta, a dinamika radova, napominju, zavisi od raspoložive sume novca. U tu svrhu je potrebno više od 6.000.000 KM, a grad sada raspolaže s 1.200.000 KM.

Sanacija na čekanju

Domaćinstvo porodice Divljak, u Ulici Miloša Matića u istom naselju, već drugu godinu ugroženo je zbog lošeg stanja ceste i potpornog zida.

“Strahujemo čim čujemo da ide auto, a pogotovo nešto veće – kamion ili traktor. Da čovjek samo malo skrene vozilom ili da nije odavde pa ne zna da mora ići lijevom stranom, uletjeće mi u kuću, a poslije ko zna šta će biti s nama. Saobraćajni inspektor je zaključio da je potrebna sanacija oko 25 metara. Predali smo dva zahtjeva za sanaciju, ali ništa nije urađeno”, govori glava porodice za Nezavisne novine.

.

Komentari

ok fest