Dr Bojan Kozomara: Brend Klinike Svjetlost su ljudi, nova znanja i tehnologije

Dr Bojan Kozomara: Brend Klinike Svjetlost su ljudi, nova znanja i tehnologije

Kada govorimo o oftalmologiji, Klinika Svjetlost je nezaobilazno ime i zaista prepoznatljiv brend na našim prostorima. Kako iz današnje perspektive gledate na put koji je Klinika Svjetlost Banja Luka prošla od svog osnivanja?

Još u vrijeme kada smo poslovali kao Klinika Kozomara, sebi smo postavili za cilj i obavezu da budemo lideri u primjeni modernih tehnologija u oblasti oftalmologije i donošenju svjetskih standarda za naše građane kada je u pitanju liječenje problema sa vidom. Tako je još 2008. godine u tadašnjoj Klinici Kozomara obavljena prva laserska korekcija dioptrije u BiH.

Na našem razvojnom putu svakako je značajna 2011. godina kada je Klinika Kozomara prerasla u Kliniku Svjetlost Banja Luka i time postala prva u lancu istoimenih klinika van granica Hrvatske.

U našem radu mnogo pažnje posvećujemo kvalitetu kadrova. Svi naši doktori prolaze edukaciju u Zagrebu gdje je trenutno vodeći edukativni centar iz oblasti oftalmologije u regiji. Pored toga doktori idu na edukaciju i u druge velike svjetske oftalmološke centre i već za vrijeme specijalizacije su dužni da se bave naučno-istraživačkim radom, objavljuju radove u eminentnim naučnim časopisima, te učestvuju na svim evropskim i svjetskim oftalmološkim kongresima. Danas naš tim čini 15 mladih zaposlenika, od kojih su 3 ljekara specijalista, jedan redovni profesor univerziteta, 5 ljekara na specijalizaciji, kao i 6 medicinskih tehničara.

Šta biste posebno istakli u domenu usluga koje pružate, a što Kliniku Svjetlost izdvaja od drugih zdravstvenih ustanova koje se takođe bave oftalmologijom kod nas?

Ono što daje snagu brendu Klinike Svjetlost Banja Luka je upravo ulaganje u ljude, nova znanja i moderne tehnologije. Građani to definitivno prepoznaju i poklanjaju nam svoje povjerenje, dodatno osnaženo činjenicom da su svi naši doktori i medicinsko osoblje koji su imali dioptriju, korigovali istu na opremi na kojoj to rade svojim pacijentima, čime su željeli pokazati da je operacija potpuno sigurna i da se izvodi na najsavremenijoj opremi. Tome u prilog svjedoči i podatak da je do danas u našoj klinici obavljeno preko 4.000 operacija laserske korekcije dioptrije.

Kažete da je laserska korekcija dioptrije usluga za koju građani pokazuju najveći interes. Koliko je takav postupak komplikovan?

LASIK metoda koju mi primjenjujemo zapravo predstavlja najbolji spoj brzine, preciznosti i efikasnosti kada je u pitanju excimer laserska korekcija dioptrije i trenutno je najzastupljenija metoda koja se koristi u preko 95% slučajeva.

Laserski zraci djeluju na stromalno tkivo rožnjače kod kojeg pod dejstvom povećane temperature u tkivu dolazi do kidanja međućelijskih veza i remodeliranja samog tkiva, odnosno promjene njegove zakrivljenosti i oblika, što posljedično dovodi do korekcije dioptrije. Laserski zraci ne mogu prodrijeti dublje u tkivo oka, tako da ne postoji mogućnost oštećenja ostalih očnih struktura, a posebno očnog živca i žute mrlje.

Prednosti ove metode ima mnogo. Osnovna se sastoji u maksimalnom skraćenju postoperativnog procesa, odnosno isti je sveden na svega 2-3 dana, a osim toga cijeli postoperativni period je potpuno bezbolan. Nadalje, potpuno je isključena mogućnost nastanka zamućenja rožnjače, odnosno pojave haze-a, raspon dioptrija koje se mogu korigovati je veliki, a zadovoljstvo pacijenata izuzetno.

Nedavno ste objavili da je u Klinici Svjetlost Banja Luka primjenjen najnoviji lijek za liječenje komplikacija dijabetesa u oku, posebno žute mrlje i liječenje tromboza očnih vena. Možete li nam reći nešto više o tome?

Svakako. Radi se o najmodernijem lijeku u tretiranju dijabetičkih retinopatija (kako se medicinski zove skup promjena na očnom dnu), koje ukoliko se adekvatno ne tretiraju često uzrokuju teška i nepovratna oštećenja vida.
Lijek Aflibercept koji smo počeli primjenjivati od februara 2015. godine je trenutno najnoviji i najmoderniji lijek u terapiji tri najučestalija oboljenja zadnjeg segmenta oka, odnosno dijabetičkog makularnog edema, tromboze očnih vena i vlažne degeneracije makule. Jedna od vrlo važnih prednosti Aflibercept-a je u činjenici da se terapijski efekat postiže sa mnogo manjim dozama i  ovaj lijek se aplicira svaka tri mjeseca, za razliku od dosadašnje terapije koju je pacijent primao jednom mjesečno. Time se smanjuje broj posjeta pacijenata ljekaru, ali i mogućnost za nastanak rezistencije na lijek.

Koliko su Vaše usluge pristupačne građanima?

Broj operacija i pregleda obavljenih u Klinici Svjetlost Banja Luka govori da su cijene istih prihvatljive za građane koji kod nas dolaze po kvalitetno rješenje svog problema s vidom. Naročito smo interesantni našim sunarodnicima koji žive u dijaspori jer se mnogi od njih opredjeljuju za naše usluge imajući u vidu da su iste, iako svjetske razine kvaliteta, i do 4 puta jeftinije nego u zemljama Evrope.

U želji da naše usluge približimo i građanima slabije platežne moći, periodično organizujemo akcije sa posebnim promotivnim cijenama i u saradnji sa bankama smo omogućili i plaćanje na rate bez kamata.

Kakve su domaće razvojne perspektive kada je u pitanju oblast oftalmologije?

Smatramo da postoji značajan potencijal za razvoj medicinskog turizma kod nas, a Klinika Svjetlost Banja Luka svojim resursima i kapacitetima de facto može da odgovori takvom jednom izazovu kada se radi o oftalmologiji. Vođeni tom idejom, mi iz Klinike Svjetlost iniciramo i ulažemo značajne napore da animiramo i državu i predstavništva naše zemlje u dijaspori da daju doprinos razvoju ove grane privrede u funkciji opštedruštvenog progresa.

Pokazali ste nam karticu za pacijente Klinike Svjetlost. Kakve pogodnosti im donosi kartica?

Sa samom obavljenom operacijom ne završava naša briga o pacijentu. U znak zahvalnosti za ukazano povjerenje, svim našim pacijentima poklanjamo karticu Klinike Svjetlost čime im je omogućemo članstvo u COFUS Klubu asistentskih servisa, odnosno asistentski servis GoodLife –lični asistent putem telefona od 0-24h. Tako uvijek mogu ličnom asistentu uputiti zahtjev da pribavi određenu informaciju, podsjeti na uzimanje lijeka, dogovoreni sastanak, rezerviše karte za bioskop, pozorište, putovanje, organizuje smještaj u hotelu i slično. Pored asistentskog servisa GoodLife, kartica im omogućava direktne popuste, ne samo u Klinici Svjetlost Banja Luka, nego i prilikom kupovine u kompletnom COFUS POPUST sistemu u zemlji i regiji. Detalji o popustima se mogu vidjeti na web stranici www.cofuspopust.com. Dobro zdravlje je čovjekovo najveće bogatstvo i uslov za kvalitetan život. Naša misija je da doprinosimo tome svakog dana.

 

Komentari

Komentariši