Sajam omladinskog preduzetništva u Banjaluci

Sajam omladinskog preduzetništva u Banjaluci

Sajam je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća zajedno sa norveškim partnerom Biznis inovejšen programs /BIP/ i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je novinarima da je značaj ovog sajma ogroman, prvenstveno za đake koji se uče da razmišljaju kao preduzetnici.

Ona je rekla da u nastavnim programima srednjih škola učenici izučavaju predmet osnove preduzetništva.

“Međutim, ovo je prelaženje sa teorijskog dijela na nešto konkretno, gdje učenici uče kako da od svoje ideje naprave gotov proizvod, kako da mu formiraju cijenu, promovišu na tržištu i sve ono što je od izuzetne koristi za njihov budući život i rad”, rekla je Ćućićeva.

Ona kaže da su mladi kreativni i da su njihovi proizvodi izuzetno kvalitetni i korisni.

Direktor Republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da je cilj ovog sajma razvijanje preduzetničkog duha kod mladih.

On je istakao da u Evropi mala i srednja preduzeća čine 99,6 odsto privrednih subjekata, što govori o tome koliki je značaj njihovog razvoja, dok je za mlade preduzimače najbitnije da imaju odvažnost, hrabrost i ideju.

“Ovakva manifestacija govori koliki je značaj da mlade ljude još u srednjoj školi edukujemo i ohrabrujemo da idu u tom pravcu i da sutra mogu da postanu samostalni i uspješni preduzimači”, rekao je Đukić.

On je dodao da je sajam takmičarskog karaktera, te da se učenička preduzeća takmiče u tri discipline – za najbolji štand, najbolji poslovni plan i najbolji gotov proizvod.

Projekt menadžer norveškog BIP-a Bjorn Reite rekao je da je u aktivnosti učeničkog preduzetništva u BiH trenutno uključeno 50 srednjih škola, oko 100 profesora i više od 900 učenika, prenose agencije.

On kaže da učenici tokom vođenja jedne učeničke kompanije nauče kako da naprave i predstave proizvod, te kako da vode kompaniju.

.

Komentari

Komentariši