Predstavljena antologija “Banjaluka pjesmom opjevana”: 206 pjesama o gradu

216 pjesama o gradu: Predstavljena antologija “Banjaluka pjesmom opjevana”

U antologiji je sakupljeno 216 narodnih i lirskih autorskih pjesama iz različitih istorijskih perioda, koje govore o ovom gradu.

Antologija, u 11 poglavlja, sadrži sevdalinke, narodne epske, lirske i epsko-lirske pjesme u kojima se pominje Banjaluka, pjesme nastale u ovom gradu, pjesme o Banjaluci iz vremena Narodnooslobodilačkog rata i velikog zemljotresa, te lirske autorske pjesme.

Milutinović je rekao da je ideja za ovu knjigu nastala prije nekoliko godina i da je, inspirisan temom, pjesme skupljao iz 50 do 60 različitih izvora.

“Najteže je bilo razlučiti poglavlje o narodnim pjesmama, a u epskim imamo junaka i što je još zanimljivije, žena”, rekao je Milutinović, navodeći da su u antologiji skupljene i pjesme 85 pjesnika.

Јedan od recenzenata antologije Radmilo Marojević rekao je da ova knjiga svjedoči da je Banjaluka bila i ostala veliko središte lirskog i epsko-lirskog pjevanja.

“Ova zbirka biće sigurno predmet daljih proučavanja stiha i jezika, kao i etno-kulturoloških elemenata”, poručio je Marojević.

On je dodao da se u knjizi pojavljuje mnogo toga što je potrebno znati o ovom gradu, između ostalog, i podatak da su Banjaluka i Vrbas grad bili dva odvojena mjesta.

U antologiji su date i biografije pjesnika, kao i 24 autentične fotografije iz različitih istorijskih perioda Banjaluke.

Izdavač antologije je Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj, javile su agencije.

.

Komentari

Komentariši