Banjaluka: Parkovi vrve od tuča i svađa

Banjaluka: Parkovi vrve od tuča i svađa

Kako su objasnili u Centru javne bezbjednosti Banjaluka za prvih pet mjeseci ove godine izdato je 208 prekršajnih naloga i podneseno 142 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Policijski službenici su evidentirali 35 prekršaja samo zbog svađa, vike, nepristojnog ponašanja, tuče i fizičkog napada, a kojih je najviše bilo na Trgu Krajine i parku “Petar Kočić” – rekla je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović, dodajući da okupljanja lica sklonih asocijalnom ponašanju nije manjkalo ni na drugim mjestima u gradu.

Prema njenim riječima ko narušava javni red i mir svađom, vikom, nošenjem ili isticanjem simbola ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem biće sankcionisan novčanom kaznom od 50 do 300 KM. Takođe, za narušavanje javnog reda i mira tučom i fizičkim napadom kazna je od 400 do 1.200 KM.

Kako bi se smanjio broj ovih prekršaja, pored preventivnog i represivnog postupanja policijskih službenika, potrebno je da se uključe i drugi nadležni organi, organizacije i udruženja sve u cilju podizanja svijesti građana o štetnosti ovakvog ponašanja, a posebno svijesti roditelja kada su u pitanju maloljetnici – naglasila je Markanovićeva.

Penzionerka Jovanka Vukić, koja stanuje u Centru, kaže da ne prođe veče, a da policija ne interveniše po naselju zbog omladine koja se okuplja nedaleko od njene zgrade.

Do ponoći se može nekako izdržati, ali kasnije nastaje vriska. Pretpostavljam da među tom omladinom, koja se okuplja u sitne sate oko zgrada, ima i djece iz komšiluka, zbog kojih noćima ne mogu da spavam – rekla je Vukićeva.

Dodala je da ne prođe veče, a da neko od stanara ne pozove policiju, ali džaba.

Čim ih policija rastjera i ode, oni se vrate nazad i budu još gori, kao da nam se svete što smo ih prijavili – istakla je Vukićeva.

Student ekonomije Marijana J. priča da je, dok je bila mlađa, često sa drugarima iz studentskog doma, nakon što se kafići zatvore, odlazila u parkove ili pored Vrbasa.

– Bila sam svjedok opijanja, nedoličnog i bučnog ponašanja svojih drugara – rekla je ona.

Stručnjaci

Prema riječima sociologa za ponašanje maloljetnika primarna je odgovornost roditelja, ali oni često nemaju dovoljno uvida u ponašanje svoje djece.

Konzumiranje alkohola i drugi poroci među mladima su negativna pojava kojoj smo svi svjedoci. Osim porodice, važnu ulogu u vaspitanju igra i škola, koja pored obrazovanja ima i veoma važan zadatak u vaspitanju mladih, piše Glas Srpske.

.

Komentari

Komentariši