Incident na aerodromu: Bez posebnog tretmana za Dragana Čovića

Sirijci u Sarajevo avionom, pa taksijem u Srbiju

Nizam je rekao kako je grupa od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovnom avionskom linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gdje su se priključili izbjegličkom talasu.

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli sa urednim turističkim vizama, a provjerom je utvrđeno da su izdate u bosansko-hercegovačkoj ambasadi u Abu Dabiju, i to na osnovu turističkog vaučera koji su dobili iz jednog sarajevskog hotela.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju da utvrde da li je na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i da prekinu praksu ovjeravanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je do sada bio način dobijanja viza za ulazak u BiH.

Pretpostavlja se da su Sirijci koji su juče ušli u BiH turističke vaučere dobili prije nego što je ta mjera stupila na snagu, međutim Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organizovanog lanca falsifikatora takvih dokumenata, pa se i to sada detaljno istražuje.

Nizam je potvrdio da bezbjednosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvat mogućeg većeg broja izbjeglica i naveo da je procjena da bi osobe izbjegle sa Bliskog istoka mogle da krenu ka BiH onog trenutka kada Mađarska potpuno zatvori svoje granice za njihov prolazak.

(ATV)

Komentari

Komentariši