Englezi ćirilicu smatraju svojim pismom

Englezi ćirilicu smatraju svojim pismom

Tamo negdje na brdovitom Balkanu u zemlji poštenih seljaka Engleski jezik se piše ćirilicom. Mili Bože čuda velikoga odriču se svoje latinice ali Engleski prisvajaju.

Ne nije ovo bajka, nije priča, niti neka legenda. Ovo je realnost koja nas okružuje, nešto što svaki dan srećemo a da nismo ni svjesni. Trudeći se da postanemo urbani po svaku cijenu počeli smo i jezike da mješamo. Vjerovatno u urban stil idu i razni kokteli koje obavezno pijemo na slamčicu, bar u početku večeri a onda nazdravljamo sa čitavom čašom a po svemu sudeći i flaša je blizu. Kako drugačije objasniti “ВИП“?!

Gospodo da pojasnim VIP je vrlo jednostavna skraćenica koja označava „Very Important Person“. Šta bi kod nas ova skraćenica trebala da znači ostaje da analiziramo ali meni je prvo na pamet palo Veoma Iritantne Persone. Vjerujem da ne postoji osoba koju nije iznerviralo što uvijek imaju prednost, slobodna mjesta i najbolji pogled bilo gdje da dolaze, ako uopšte i dodju. Da ipak budemo realni nisu oni krivi što su ВИП, svi bi mi volili da imamo te povlastice. Krivi su oni koji nas razvrstavaju pogrešno ne samo po statusu nego i po pravopisu.

Da ne bude zablude nisam ja protivnik ćiriličnog pisma, naprotiv, ali ovo više ne predstavlja borbu za očuvanje istog nego paradoks. No možda nam i nije stalo do tog pisma kao što pokušavamo da predstavimo strancima koji u čudu gledaju nepoznato pismo sa svojim skraćenicama. Nisu problem ni strane skraćenice iako bi bilo bolje da koristimo svoje, problem je što nam se malo kompas previše zavrtio pa sada ne znamo više gdje je istok a gdje zapad a gdje smo mi.

Ko zna možda Englezi uzmu naše skraćenice da pišu na alfabetu na svojim institucijama, sportskim objektima i tablama pa negdje na Wembliju ili na vratima Bakingemske palate osvanu ovakve table. Плиз клоз д дор бикоз оф промаја килинг ас“

Šta  bi na ovo rekao lingvista Telebak ne znam ali citiraću jednu njegovu rečenicu:

„Niti ima jezika bez naroda niti naroda bez jezika, kada se pokvari jezik pokvari se i narod“ a možda je pak bolje da citiram jednu estradnu umjetnicu „Dobrodošao u klub sjedi udobno se smjesti.“ Ona je ipak više ВИП a to se mora poštovati.

(Novak Čičković/mojKontakt.com)

Komentari

Komentariši