Dermatolozi Republike Srpske traže da se maloljetnicima zabrani korišćenje solarijuma

Dermatolozi Republike Srpske traže da se maloljetnicima zabrani korišćenje solarijuma

Udruženje dermatologa Srpske uputiće u Narodnu skupštinu  i Vladu, inicijativu za zabranu korišćenja solarijuma maloljetnicima. Koža mladih, jednostavno nije spremna za jaka UV zračenja i zato se pretjerano izlaganje “vještačkom suncu” , kažu, mora hitno staviti pod kontrolu.

“Da se barem omladini do 18 godina zabrani upotreba solarijuma a ovi drugi ako žele da se izlažu ovoj vrsti UV zraka da u pismenu saglasnost to rade u salonima”, izjavila je Jagoda Balaban, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti UKC Banjaluka.

U Ministarstvu zdravlja kažu da takvu inicijativu još nisu dobili, ali da će podržati sve što je u cilju zaštite zdravlja. Zabrana solarijuma za maloljetnike već je na snazi u zemljama Evropske unije, Hrvatskoj, a od narednog mjeseca biće i u Srbiji. Banjalučanke sa kojima smo razgovarali, slažu se da  maloljetnicama nije mjesto u solarijumima.

Čim je čula za besplatne preglede u Klinici za kožne bolesti Arijana je odlučila da posjeti dermatovenerologa. Ima dosta mladeža, pa ne želi ništa da prepušta slučaju.

“Ja imam jako puno mladeža , brat je moj imao problema pa je neke morao ukloniti. Ja nikada nisam radila i sada sam u trudnoći pa rekoh da se pregledam”, rekla je Arijana Rađenović.

Koža, naročito oštećena , sve pamti i ništa ne prašta. Vrh ledenog brijega je melanom, najteža kožna  bolest. Srećom, ukoliko se otkrije na vrijeme uspješno se liječi, kažu u Klinici za kožne i polne bolesti. U Klinici za kožne i polne bolesti kažu da će do petka svima koji žele, omogućiti da se besplatno pregledaju. Samo jedan preventivni pregled, upozoravaju dermatolozi, može vam spasiti život.

(ATV)

Komentari