Banjalučka Toplana dobija kredit od 15 miliona evra


Prihvatanjem prijedloga Mandatnog pisma Evropske banke za obnovu i razvoj, kojim je predviđen kredit u visini od 15 miliona evra gradskoj Toplani, trasiran je put ka realizaciji projekta daljinskog grijanja u gradu. Najvažnija stavka je zamjena kotlovskih postrojenja u Toplani. Tako će kotlovi na mazut otići u istoriju, a njih će zamijeniti kotlovi na biomasu.

Mićo Milovanović, direktor JP „Toplana“ Banjaluka kaže da je 10 miliona evra predviđeno za finansiranje novih kotlova, da se izvrši modernizacija prateće opreme, i da se izdvoji dio novca za trajna obrtna sredstva. Poznato je da, na žalost, Toplana nema ni jednu marku trajno obrtnih sredstava.

– Preostalih pet miliona evra planirano je za emitovane obveznice koje je Toplana u prošlosti emitovala, a prikupljeni novac iskoristila za izgradnju rejonskih toplana – rekao je Milovanović.

Rasprava oko mandatnog pisma Evropske banke za obnovu i razvoj i mogućnostima finansiranja Projekta daljinskog grijajanja u gradu Banjaluci kojim je predviđena zamjena kotlovskih postrojenaj u Toplani, bila je očekivano burna. U opozicionom SDS-u kažu da nisu sigurni da će ovaj projekat biti uspješno realizovan.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a kaže da su destine miliona maraka upumpane do sada u Toplanu, pa ništa nije riješeno.

– Šta će napraviti sa 15 miliona evra ja ne mogu biti siguran u to. Nema ovdje ako, ovo mora dovesti do rješenja i ukoliko se to ne desi, oni moraju da odgovaraju za to – rekao je Petković.

Zoran Talić, odbornik PDP-a kaže da mu je najkritičnije, a niko nije kazao, da je ovdje Evropska banka za obnovu i razvoj kazala jasno: Mi hoćemo drugi tarifni sistem.

– Nema diskriminacije. Moraće plaćati oni koji imaju vertikalne cijevi. Moraće se izjednačiti cijena po metru kvadratnom sa kalorimetrima. Možda će se morati korigovati cijena za fizička i pravna lica – kaže Talić.

Ovo je odlična prilika za gradsku Toplanu da pređe na novi energent siguran je banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović. Ona je plod dugogodišnjeg rada na saniranju stanja u gradskoj Toplani.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke kaže da je ovo jedan od modela započet još prije četiri godine.

– Sada nam se po prvi put ukazuje Evropska banka za obnovu i razvoj kao partner da se uključi u projekat revitalizacije sistema daljinskog grijanja u Banjaluci. Mislimo da je to vrlo ozbiljno, pod vrlo povoljnim uslovima. Mislim da u regionu trenutno nema bolje ponude – rekao je Gavranović.

U mandatnom pismu usvojenom u gradskoj skupštini stoji da EBRD nudi kredit od 15 miliona evra, uz kamatnu stopu od jedan posto, grejs period od tri godine i rok otplate od 15 godina.

(Srpskacafe)

Komentari

Plavi Telefon