Okončana višesatna drama u Njemačkoj, uhapšen Alžirac


Njemačka policija uhapsila je u Bremenu izbjeglicu iz Alžira koji je pobjegao iz psihijatrijske ustanove prijeteći da će sve da digne u vazduh, javio je Rojters.

Ovim je okončan još jedan u nizu incidenata koji u poslijednje vrijeme potresaju Njemačku.

Policija je sinoć uhapsila 19-godišnjeg izbeglicu iz Alžira, tražioca azila, na glavnoj železničkoj stanici posle višečasovne potjere. Kako se navodi, istraga se nastavlja.

Policija je navela da je Alžirac bio u pritvoru zbog nekoliko krađa i da je izražavao privrženost Islamskoj državi i saosećanje prema napadaču koji je prošlog petka u Minhenu u šoping centru ubio devet osoba.

Ipak, zasad nema dokaza da Alžirac ima veze bilo sa tim napadačem, bilo sa Islamskom državom.

Šoping centar, koji se nalazi na oko 40 kilometara od psihijatrijske ustanove, evakuisan je pošto su ljudi prijavili muškarca koji se čudno ponaša i identifikovali ga kao nestalog pacijenta.

Alžirac je iz pritvora prebačen u psihijatrijsku ustanovu pošto je više puta pokušao da se povrijedi i pošto je utvrđeno da je konzumirao drogu.

U Njemačkoj je od 18. jula u više napada ubijeno 15 ljudi, među kojima i četvoro napadača.

Njemački zvaničnici dva od tih napada povezuju sa Islamskom državom.

Američki predsjednik Barak Obama je juče telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i izrazio saučešće zbog nedavnih napada na jugu zemlje.

Obama je Njemačkoj ponudio punu podršku, navela je Bijela kuća.

(b92)

Komentari