Tužilaštvo: Prijave protiv Salihovića su ”lažne”

Tužilaštvo: Prijave protiv Salihovića su ”lažne”

Tužilaštvo BiH pozdravilo je odluku Kancelarije disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH da u što skorijem roku budu izvršene provjere “lažnog prijavljivanja protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića”, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.
Iz Tužilaštva BiH kažu da je do sada protiv Salihovića podnoseno više desetina neosnovanih prijava i da su sve odbačene, te napominju da je lažno prijavljivanje krivično djelo.

“Nećemo podleći ovakvim pritiscima i još jednom ističemo da niko neće biti procesuiran ako nema dokaza da je počinio krivično djelo i da niko neće biti pošteđen procesuiranja ukoliko postoje dokazi da je počinio krivično djelo”, navode iz Tužilaštva BiH.

Iz ove pravosudne institucije poručuju da neće dozvoliti da se bilo ko pokuša koristiti institucijom tužilaštva u političke i predizborne svrhe.

Kancelarija glavnog disciplinskog tužioca pri VSTS-u BiH registrovala je predmet protiv Salihovića, potvrđeno je Srni u VSTS-u.

Ovaj predmet registrovan je po službenoj dužnosti u skladu sa nadležnošću Kancelarije, a na osnovu medijskih navoda o postojanju mogućnosti da je Salihović povrijedio dužnost glavog tužioca BiH, navode u VSTS-u.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je Srni da nema zvanična saznanja da je Kancelarija glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a registrovala predmet protiv Salihovića, ali da ima povjerenja u pravosuđe i njegove institucije.

On je istakao da je VSTS zasebna institucija u čijoj nadležnosti je i Kancelarija disciplinskog tužioca koji bi, u slučaju da je informacija tačna, bio jedini koji bi, prema zakonu, mogao da provjeri navode i preduzme proceduralne korake za utvrđivanje odgovornosti.

Komentari