Malešević: Mladi više ne žure da studiraju po svaku cijenu


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević kaže da je manji broj svršenih srednjoškolaca u ovoj generaciji jedan od faktora koji su uticali da trenutno postoji veliki broj slobodnih mjesta na javnim fakultetima u Republici Srpskoj.

“Jedan od razloga je činjenica da je manje učenika završilo četverogodišnje srednje škole u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Malešević danas novinarima u Banjaluci i pojasnio da je ove godine u Srpskoj bilo nešto više od 8.000 svršenih srednjoškolaca, a prošle 11.000.

Malešević navodi da je drugi razlog što se učenici opredjeljuju za drugi upisni rok, jer su na prvom upisnom roku zadaci malo teži.

“Mislim da učenici i njihovi roditelji polako shvataju da ne treba ići studirati po svaku cijenu, već se okretati onom od čega se živi, odnosno da nađu određena zaposlenja i da rade”, kaže Malešević.

On je rekao da nije isplativ trud koji ulažu da bi završili određeni fakultet, pogotovo društvene nauke.

Malešević je rekao da na banjalučkom Medicinskom fakultetu ima 40 slobodnih mjesta, iako je konkurisao prekobrojan broj studenata, jer nisu položili prijemni ispit.

Komentari

ok fest
ok fest