VW Golf GTI Clubsport već rasprodat u Velikoj Britaniji

Ko je Bosanac koji je blokirao “golf”

Nakon maratonskih pregovora između Folksvagena i dobavljača dogovor je ipak postignut, ali ostaje pitanje: Ko je Bosanac koji je tvrdoglavo blokirao Folksvagen?

Ovo nije prvi takav slučaj za grupaciju Prevent. Prema pisanju nemačkih medija, slična se situacija odigrala 2013. godine s kompanijom Dajmler. Prevent od Dajmlera, proizvođača Mercedes-Benc automobila, sudskim putem traži 40 miliona evra odštete. Iz Daimlera su poručili da sarađuju sa Prevent grupom i da nemaju problema sa isporukom. Na pitanje je li reč o istim kompanijama koje su u aktualnom sporu s VW grupom, Dajmlerov predstavnik je odgovorio da trenutno nemaju ugovore sa te dve kompanije. O sudskom sporu s Preventom, koji još traje, nije hteo da odgovara na pitanja.

Zaustavljanje proizvodnje Folcvagen grupe zbog okršaja sa dobavljačima postala je tema u evropskim medijima, a kako se ispostavilo, vlasnik grupacije u čijem su vlasništvu dve firme koje su blokirale “golf” i “pasat” je bosanskohercegovački preduzetnik Nijaz Hastor, koji na ovaj ili onaj način sa Folksvagenom sarađuje od samog početka svoje karijere.

Rođen je 1951. godine u blizini Goražda u istočnom delu BiH, koje teritorijalno pripada Republici Srpskoj. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a nakon toga je počeo da radi u Fabrici automobila Sarajevo (TAS).

U fabrici automobila Sarajevo, Folksvagen je imao 49 odsto vlasništva. Hastor je 1989. godine prešao da radi u Folksvagenu u Volfsburgu. U Nemačkoj je počeo da razvija svoj biznis sa Prevent DEV kompanijom, koja proizvodi delove za nemačku automobilsku industriju.

U Bosnu i Hercegovinu vraća se 1995. godine i u Sarajevu pokreće ASA grupaciju, u okviru koje je poslovala ASA auto, ovlašćeni uvoznik vozila VW, Audi, Seat, Škoda i Porše sa kojima je ASA auto pokrivao gotovo polovinu tržišta prodaje novih automobila.

U 2013. godini izgubili su pravo na uvoz i prodaju automobila VW grupacije, što je preuzela Porše Austrija sa sedištem u Salcburgu.

1999. godine u BiH osnovana Prevent grupa, kompanija za proizvodnju auto-presvlaka koja je odmah počela da radi za VW. Prevent grupa je ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području Bosne i Hercegovine. Grupacija je s vremenom svoju glavnu delatnost proširila na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće kao i nameštaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

Uporedo sa širenjem poslovnih delatnosti u Bosni i Hercegovini, Hastor nastavlja sa širenjem svog poslovnog carstva u inostranstvu. Prevent grupa prisutna je u 15 zemalja, među kojima su Nemačka, Austrija, Rumunija, Španija, Brazil, Mađarska i Turska, a korporacija ukupno zapošljava preko 13.000 ljudi.

Prema listi najbogatijih preduzetnika u Bosni i Hercegovini koju je objavio Forbs, Nijazovi sinovi – Damir i Kenan su na prvom mestu sa oko 771 miliona KM, s time da u taj iznos nisu uračunati prihodi njihovih poslovnih delatnosti u njihovim kompanijama u inostranstvu.

Komentari