RS: Zbog abortusa godišnje izgubimo cijelu jednu opštinu


Teška materijalna situacija i nedostatak podrške partnera najčešći su problemi koje sve više žena u Republici Srpskoj navodi kao razlog za prekid trudnoće.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u periodu od 2010. do 2014. godine u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama RS obavljena su 11.052 abortusa.

– Od ukupnog broja abortusa za pet godina, 95 ih je izvršeno kod osoba mlađih od 18 godina – rekli su u Institutu.

Imajući u vidu činjenicu da manje opštine u RS broje oko 10.000 stanovnika, dolazi se do podatka da je zbog abortusa za pet godina “nestala” cijela jedna opština.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) Vesna Ećim-Zlojutro je istakla da je lani na ovoj klinici obavljeno 506 abortusa, što je za 30 više nego godinu ranije. Ona je dodala da su 22 pacijenta imala manje od 18 godina.

– Najveći procenat čine pacijenti između 18 i 35 godina, dok je najmlađa djevojka kod koje je izvršen abortus imala 16 godina – rekla je Ećim-Zlojutro, koja je naglasila da trudnoća kod maloljetnih osoba spada u visokorizične, a abortus u toj dobi može da dovede do trajnog steriliteta.

U bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju lani je abortiralo 466 žena, što je za 32 manje u odnosu na godinu ranije. Specijalista ginekolog Aleksandar Panić ističe da je među ovim pacijentima bilo i 20 adolescentkinja.

– Neposredne komplikacije kod abortusa su krvarenje i infekcija. Ukoliko se ove komplikacije pravovremeno ne zbrinu, može se javiti sterilitet, problemi sa iznošenjem trudnoće i hroničan bol – istakao je Panić.

Socijalni radnik u dobojskoj bolnici Slaven Subotić ističe da žene kao razlog za prekid trudnoće uglavnom navode teško materijalno stanje, nedostatak podrške partnera ili činjenicu da već imaju višečlanu porodicu.

U bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru lani je obavljeno 36 abortusa, što je za jedan manje nego u 2014.

– Tri abortusa su obavljena zbog medicinskih indikacija, a sve ostalo je bilo na zahtjev pacijenta, dok je jedna od njih bila adolescent – kaže direktor bolnice Mirko Sovilj.

U bolnici u Istočnom Sarajevu ističu da su lani imali svega 11 abortusa.

– Pacijenti kod kojih je izvršen abortus bili su sa područja Istočnog Sarajeva, Foče i Višegrada – rekli su u bolnici u Istočnom Sarajevu i dodaju da su lani imali dva poroda gdje su porodilje imale 18 godina.

Načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi” Slavica Bobar kaže da su besparica i napuštenost partnera najčešći razlog za abortus.

– U ovoj ustanovi je prošle godine obavljeno 120 abortusa – rekla je Bobar.

Rođeni

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani je u Srpskoj rođeno 9.357 beba i to 4.842 dječaka i 4.515 djevojčica.

U odnosu na 2014. godinu, broj živorođene djece u 2015. godini bio je veći za 22. Od 2002. do 2014. godine Republika Srpska bilježi smanjenje broja živorođene djece. U istom periodu RS je u prosjeku svake godine imala 349 manje živorođene djece.

Abortus nije dozvoljen

< Ako je trudnoća duža od deset nedjelja

< Ukoliko ne postoji slobodan pristanak trudnice

< Ukoliko bi abortus ugrozio život ili zdravlje trudnice

Komplikacije

< Hronična upala genitalnih organa

< Krvarenje

< Sterilitet

(Glas Srpske)

Komentari

ok fest
ok fest