Bivši šef Pentagona upozorava, svijetu prijeti nuklearni rat


Svijet nikada nije bio tako blizu početku nuklearnog rata, čak i u vreme sukoba SSSR-a i SAD, smatra bivši američki ministar odbrane Vilijam Peri.

Peri, koji je bio na čelu Pentagona od 1994. do 1997. godine, posljednjih 25 posvetio je proučavanju problema smanjenja rizika od nuklearne katastrofe.

“On smatra da stari model sukoba između nuklearnih sila, Rusije i Amerike, nigdje nije nestao”, prenosi “Dalas morning njuz”.

Kao još jedan razlog za zabrinutost Peri je naveo i to što SAD i njihovi najbliži konkurenti Rusija, Kina, Indija i druge zemlje u neobičnoj trci u naoružanju stvaraju sve destruktivnije oružje, a novine u toj oblasti se pojavljuju sve češće.

“Bivši ministar je podsjetio da je Pentagon već upozorio Kongres da će Ministarstvu odbrane SAD u narednih 20 godina biti potrebne velike količine novca – oko 450 milijardi dolara”, prenosi Sputnjik.

Planirano je da se sa tim novcem, između ostalog, naprave novi bombarderi, podmornice i rakete. Peri sa ironijom naglašava da se sve to dešava na kraju mandata predsjednika Baraka Obame, koji je u aprilu 2009. godine u svom govoru u Pragu obećao da će raditi na stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja.

“Mi često razmišljamo o opasnosti od nuklearne katastrofe koja je prijetila tokom Hladnog rata, ali ta opasnost se sada vraća. To se dešava zbog konstantnog pogoršanja odnosa sa Rusijom.

Sve, naravno, nije tako loše kao u vrijeme Hladnog rata, ali tako je trenutno”, rekao je Peri.

Bivši šef Pentagona takođe je istakao da je povećan broj prijetnji u poređenju sa onima iz vremena Hladnog rata.

“Suočeni smo sa dvije nove vrste opasnosti, koje nisu postojale u Hladnom ratu. Jedna od njih je rizik od nuklearnog terorizma, a drugi – regionalni nuklearni rat, na primjer između Indije i Pakistana.

Kada dodate te dvije komponente u jednačinu, rizik od nuklearne katastrofe postaje veći”, zaključio je on.

Komentari