Putovanje sa bebom: Šta ponijeti?

Ovo je 10 zemalja koje su najmanje prijateljske prema strancima

Expat Insider, godišnje istraživanje koje provodi InterNations, otkrilo je najbolja i najgora mjesta za život stranaca u 2016. godini, a rezultati se temelje na brojnim faktorima, uključujući kvalitetu života, sigurnost i lakoću smještaja.

Dio kategorije lakoće smještaja odnosi se na prijateljstvo koje stranci osjećaju od lokalnog stanovništva, što uključuje faktore kao koliko je lako naviknuti se na lokalnu kulturu, pronaći nove prijatelje, kao i koliko je domaće stanovništvo prijateljski nastrojeno prema porodicama stranaca i koliko prepreka predstavlja jezik.

Među 10 najmanje prijateljskih destinacija su i evropske države Danska, Švicarska i Norveška.

U Švicarskoj je 36% stranaca reklo kako je stav prema ljudima iz inostranstva općenito loš, a malo više od pola reklo ja kako je teško naviknuti se na lokalnu kulturu uprkos generalno visokoj kvaliteti života.

Samo malo izvan najgorih 10 zemalja za strance su Njemačka i Francuska, na 55. i 56. mjestu od ukupno 67 država.

Samo je 14% stranaca koji se nalaze u Francuskoj izjavilo kako su zadovoljni s općim stupnjem prijateljskog odnosa lokalnog stanovništva, dok je globalni prosjek 26%. U Njemačkoj s druge strane 49% stranaca kaže kako im je teško pronaći njemačke prijatelja ili družiti se s lokalnim stanovništvom, navodeći kao jednu od zapreka i jezik.

Zemlje koje su na vrhu popisa najprijateljskih prema strancima su Meksiko, Kostarika i Uganda, dok su Grčka i Kipar napravili velike skokove prema gore zbog “prijateljstva lokalnog stanovništva prema strancima”.

Sveukupno gledajući najbolje destinacije za život stranaca su Tajvan, Malta i Ekvador, zbog kvalitete života, osobnih financijskih indeksa i kvalitete zdravstvene zaštite, dok su Katar, Italija i Tanzanija označene kao najgore za život stranaca.

Komentari