Pogledajte kako izgleda glasački listić za referendum!

Referendumom srpski narod brani svoje dostojanstvo

Ambasadori Francuske, Italije, Velike Britanije, zamjenik ambasadora Njemačke i šef kancelarije SAD u Banjaluci, kao i zamjenik šefa Delegacije EU danas dolaze u Banjaluku na sastanak kod predsjednika Republike Milorada Dodika.

Ambasadorima, u skoro istom sastavu, na referendum u Srpskoj požalio se Bakir Izetbegović i dobio uvjeravanja da “nikad niko neće podijeliti BiH”.

Prije dolaska u Banjaluku, zapadni ambasadori pojasnili su odluke Savjeta za sprovođenje mira. Kako kaže Izetbegović, rekli su mu da nema govora o održavanju nekog budućeg referenduma o podjeli BiH. Šta su ambasadori rekli o predstojećem referendumu o Danu Republike, Izetbegović nije odgovorio, ali jeste priznao šta im se ne dopada.

– Neki smatraju da je dignuta prevelika tenzija. Јa ne mislim. Smatram da je potrebna bila velika tenzija da bismo shvatili ozbiljnost gdje se krećemo – rekao je on.

Izetbegović pravac kretanja ne mijenja već 20 godina. Negiranje Republike Srpske, matrica je njegove postdejtonske politike. Na poruke iz Sarajeva zvanična Banjaluka odgovara – da su stranci konačno uvidjeli ko pali vatru u BiH i da je baklja u Bakirovoj SDA. Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić smatra da je Srpska razobličila sarajevsku politiku.

– Pokazali smo da je politički establišment u FBiH poput ovisnika o opojnim drogama postao zavisnik o oduzimanju institucija i ingerencija Republike Srpske. Ovaj referendum je terapija odvikavanja – rekao je Stevandić.

Da prestanu da drže lekcije i ponižavaju Republiku Srpsku – Bakira Izetbegovića i strane diplomate u BiH, poziva i Staša Košarac (SNSD). Podsjeća ih da je referendum o Danu Republike isključivo u nadležnosti njenih institucija.

– Institucije Republike Srpske neće dozvoliti da Bakir Izetbegović sprovede politiku i da od Suda BiH i Ustavnog suda napravi filijalu SDA i njenih politika – ističe Košarac.

Centrala ili filijala! Šta god da je, zamke iz Sarajeva neće spriječiti Republiku Srpsku da 25. septembra sprovede referednum.

– Veoma je važno da je i u međunarodnoj zajednici konačno shvaćeno ko u BiH pali vatre i ko uznemirava građane na nepotrebnom pitanju. Mi od referenduma nećemo odustati – ističe Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Republika Srpska ima pravo na referendum, ponovio je i Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Smatra, da su toga postali svjesni i zapadni ambasadori koliko god bili pritisnuti i vodili politiku dvostrukih aršina.

– Važnije od prava na referendum jeste pravo srpskog naroda da brani svoje dostojanstvo. A ono u ovom slučaju znači odbranu Dana Republike, ne samo kao simbola, praznika, već kao komponenete istine koji objašnjava prošlost, tumači sadašnjost i opredjeljuje budućnost – navodi Vuković.

Dok u Srpskoj jača jedinstvo, u Federaciji – nervoza! Republika Srpska počela je s odbrojavanjem! Do referenduma je još 18. dana.

Komentari