Evo šta da uradite kada vam telefon totalno zablokira


Pametni telefoni uglavnom su vrlo koristan izum, ali kada počnu da prave probleme, mnogi poželeli da ih tresnu o zid. Smrzavanje ekrana, blokiranje uređaja i slične “divote” u najnezgodnijim trenucima doista mogu da živciraju čovjeka, a koliko god pametan (i skup) telefon da imate, velike su šanse da će vam se to prije ili kasnije dogoditi.

Za razliku od starijih telefona kojima je, uz malo čeprkanja po poleđini, bilo jednostavno izvaditi i ponovno ubaciti bateriju i tako prisilno restartovati neposlušni uređaj, kod mnogih pametnih telefona baterija je najčešće integrisana, čime ste ostali bez te mogućnosti.

Šta učiniti?

Prva opcija je, naravno, držanje dugmeta u trajanju od oko 20 sekundi, što u većini slučaja djeluje. Ali, ako to nije upalilo, ostaje vam još nekoliko mogućnosti koje bi mogle da pomognu.

Kod Android telefona možda ćete, uz dugme za paljenje, morati istovremeno da držite i dugme za pojačavanje ili smanjivanje zvuka. Ako jedno ne djeluje, pokušajte drugo, takođe u trajanju od oko 20 sekundi.

Slično je i kod Ajfona, kod kojih će pak biti potrebno da istovremeno držite dugme za zaključavanje ekrana i “home”, odnosno dugme za povratak na početni ekran.

Ako vam se problem sa smrzavanjem ekrana često događa, pokušajte da ugasite i deinstalirate nepotrebne aplikacije i oslobodite memoriju prebacivanjem viška fotografija i videa na računar, a ne zaboravite ni na redovno ažuriranje operativnog sistema.

Komentari