Banjaluka: Jehovini svjedoci zaustavljaju prolaznike i vrbuju ih u tu sektu


Članovi hrišćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci, koji po ocjeni mnogih nisu najomiljenija pojava u Banjaluci, ovaj put “startuju” građane u okolini Psihijatrije!

Naime, oni su tokom vikenda na pomenutoj lokaciji prolaznicima besplatno dijelili savjete i uobičajeni propagandni materijal, poput časopisa “Stražarska kula” i druge letke.

Većina je prošla kraj neobičnih propovjednika, a neki su i glasno negodovali.

– Pravoslavac sam i ne mogu da vjerujem da se dopušta da ova agresivna i napadna sekta slobodno djeluje i unijati ljude u našem gradu. Ja bih to zabranio, jer imamo mi dovoljno svojih autohtonih vjera. Šta mi ima da tumačimo i proučavamo Bibliju kada je tu sve rečeno – rekao je za naš portal jedan Banjalučanin.

Dvije Jehovine svjedokinje, s kojima smo neformalno razgovarali, priznale su da jedni Banjalučani na njihovu pojavu djeluju negativno, a drugi pozitivno u skladu sa tim da svako ima pravo da odlučuje s obzirom da je stvoren sa slobodnom voljom.

– Mislimo da nas prikazuju čudno i negativno jer nas ne razumiju i imaju strah pred nepoznatim. Mi svoje učenje potvrđujemo dijelovima Svetog pisma i to direktno, odnosno bez laži i prevare nastojeći da ljude učinimo boljima. Suština vjere je na Bibliji, dok zastupnici drugih vjera nauče par stihova, pa to propovijedaju ljudima na svojim liturgijama i raznim bogosluženjima – navele su ove Jehovine svjedokinje.

One su priznale da su po uzoru na Isusa Jehovini svjedoci dosta aktivni na terenu, ali i da ih u Srpskoj nema toliko kao što se priča i govori po medijima.

– U Banjaluci nema više od 200 Jehovinih svjedoka, koji redovno upražnjavaju ovu vjeru, sastaju se i održavaju vikendom skupštine i predavanja – potvrdile su naše sagovornice.

Od njih smo saznali da među članstvom ima i djece školskog uzrasta, te da nikome ne naplaćuju članarinu i ne traže dobrovoljne priloge.

– Svaka religija nastoji da drži svoje vjernike oko sebe, jer ih oni finansiraju. S druge strane, mi od ovoga ne zarađujemo, već volontiramo. Kao što u Bibliji piše: Ja sam Jehova tvoj bog koji te izveo iz egipatske zemlje i doma robovanja. Nemoj imati drugih bogova osim mene… – navode Jehovine svjedokinje.

S druge strane, poznavaoci mejnstrim religija ocjenjuju da Jehovini svjedoci upravo namećući se drugima pogrešno tumače Bibliju i finansiraju se baš preko priloga ljudi koje regrutuju, a onda taj novac koriste za vrbovanje siromašnih. Navode i da pripadnici ove novoprotestanske sekte ili denominacije najčešće regrutuju ljude lijepom pričom i nuđenjem osjećaja pripadnosti, što kasnije negativno utiče na porodične i ostale društvene veze.

Podsjećamo, osnivač Jehovinih svjedoka je Čarls Rasel, koji je 1879. godine pokrenuo časopis “Kula stražara“.

(Srpska Cafe)

Komentari