Vlada RS: Nova škola u Banjaluci prioritet

Vlada RS: Nova škola u Banjaluci prioritet

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, sastao se danas, 24. novembra, u Gradskoj upravi, sa delegacijom Vlade Republike Srpske koju je predvodila predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Vođeni su razgovori o brojnim temama koje su od značaja za Banju Luku kao najveći grad i administrativni centar Republike Srpske.

U izjavi novinarima Radojičić je istakao da će Vlada RS do kraja godina izdvojiti dva miliona KM za nastavak realizacije projekta vodosnabdijevanja „Crno vrelo“ koji je veoma značajan za Banju Luku i Prijedor.

On je naveo da je Vlada posljednjim izdvajanjem svojih sredstava pomogla da se održi sistem grijanja u Banjoj Luci, odnosno da se Toplana održi u funkciji i da sistem grijanja ne bude prekinut.

– Očekujem da polovinom decembra donesemo odluku o strateškom rješenju za banjalučku Toplanu i trebalo bi da odlučimo da li ulazimo u realizaciju projekta zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. To podrazumijeva finansijsko i tehničko restrukturisanje Toplane. U tom procesu biće nam potrebno značajno učešće institrucija RS i BiH – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik  je dodao da se razgovaralo o mostu u Priječanima koji još uvijek nije u funkciji i da se ne može dozvoliti da građani koriste most koji nije u potpunosti ispitan i siguran. Radojičić je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o gradnji osnovne škole u Banjoj Luci za potrebe mjesnih zajednica Starčevica i Ada, zatim o mogućnostima da Dom zdravlja pređe na trezorski način poslovanja, te o lokaciji centralnog spomen obilježja borcima Vojske RS. Gradonačelnik je iznio stav da bi za ovo obilježje trebalo pronaći novu lokaciju u gradu i projekat koji je finansijski izvediv.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, izjavila je da će jedan od prioriteta Vlade u narednom periodu biti izgradnja osnove škole u Banjoj Luci. Kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi, predsjednica Vlade je ocijenila da se veoma brzo može ući u realizaciju određenih projekata.

– Mi kao Vlada vidimo šansu Banje Luke u otvaranju novih radnih mjesta, a u kontekstu razgovora koji se vode u vezi sa uspostavljanjem poslovnih zona.  Naš cilj je da na ovaj način dođemo do podsticanja privrednih aktivnosti što će rezultirati većim brojem zaposlenih – zaključila je Cvijanović.

(Frend.ba)

Komentari