Žene u BiH od 15. jula rade besplatno

Žene u BiH od 15. jula rade besplatno

Istraživanje o visini zarada muškaraca i žena u Evropi pokazalo je da žene u BiH već od 15. jula, ako se uporedi njihova sa zaradom muškaraca, počinju da “rade besplatno”.

Rezultati istraživanja agencije “Ekspert market” pokazalo je da je u BiH zarada muškaraca veća za 46 odsto nego zarada žena, čime se BiH direktno svrstala na posljednje, 40. mjesto u ovom istraživanju.

Rezultati do kojih je “Ekspert market” došao pokazali su da je potrebno još mnogo raditi kako bi se postigla ravnopravnost polova. Žene u evropskim zemljama u prosjeku zarađuju 17 odsto manje od muškaraca.

U Sloveniji žene zarađuju 3,2 odsto manje od muškaraca. Prema tome, one će početi da “rade besplatno” tek od 18. decembra.

Kada su u pitanju ostale zemlje bivše Jugoslavije, najbolja situacija je u Hrvatskoj koja se nalazi na šestom mjestu gdje žene zarađuju 7,4 odsto manje. Žene će kod njih početi da “rade besplatno” od 3. decembra. Srbija je na 10. mjestu sa 11 odsto manjim zaradama žena, Makedonija na 27. mjestu sa 18 odsto, dok podataka za Crnu Goru nema.

Agencija “Ekspert market” tvrdi da bi do jednakosti u zarađivanju moglo doći tek 2069. godine. Osim što su manje plaćene za isti posao, izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu pokazuje da žene svakog dana rade 50 minuta duže nego muškarci.

(Glas Srpske)

Komentari