Cvijanovićeva: Poljoprivrednicima će biti isplaćene i preostale obaveze


Predsjednica Vlade Republika Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada uputila Prijedlog budžeta za 2017. u kojem je predviđeno 60 miliona KM za poljoprivredu.

Prema njenim riječima, nerealna su očekivanja da to bude 97 miliona.

– “Rekla sam da je poljoprivreda u prioritetima i šta očekujemo u tom sektoru. Računamo na sredstva od klirinškog duga. Prioritet nam je da se izmire obaveze iz 2016. godine. Ono što ne isplatimo do 1.1.2017., te preostale obaveze biće namirene iz sredstava ruskog duga”, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je juče uplaćeno 5,8 miliona KM, a da će do kraja godine biti još jedna uplata. Cvijanovićeva je rekla da što se tiče ušteda koej predlaže sindikat – “sve što bude stavljeno na sto kao ušteda biće razmotreno”.

“Prvi prijedlog obračuna minulog rada bio je bolji od ovog koji se sad razmatra. Predlagana je reorganizacija škola, i uštede u MUP-u. Mjere su išle u smjeru pomoći za one koji imaju najniža primanja”, kaže premijerka Srpske.

Komentarišući današnje proteste, Cvijanovićeva kaže da bez obzira bili protesti, ili ne bili, vlada i sindikat moraju sarađivati i biti partneri.

“Sindikati su pozvani na nastavak aktivnosti Vlade 16.januara 2017, a onda ćemo vidjeti dalje korekcije plata. Ne vidim ništa problematično ili loše u protestima jer svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo. Јednako su nam partneri kao i prije protesta”, dodaje Cvijanovićeva.

Govoreći o klirinškom dugu, ona je napomenula da je tu završna procedura i navela mogućnost da već 08.januara dođe do potpisivanja sporazuma dva ministarstva.

“Rusi su još prošle godine izrazili spremnost da isplate dug u novcu, što je izuzetak kada je riječ o toj isplati”, izjavila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je, govoreći o restrukturisanju banjalučke Toplane rekla da se nada da će se taj problem uskoro riješti.

Komentarišući slučaj Borje iz Teslića istakla je da postoje  dvije opcije –  zavšiti proces privatizacije ili sklopiti sporazum sa nekim partnerom .

Cvijanović je dodala da je tender za izgradnju Bolnice u I. Sarajevu zaustavljen u kancelariji za tendere BiH te da Vlada Srpske samo može samo ponovo uzurbano da ponovi proceduru.

(rtrs)

Komentari