Zvezda traži titulu iz 1946. godine


Najtrofejniji srpski klub mogao bi uskoro da dobije još jedan trofej.

Crvena zvezda bi, bez obzira na ishod aktuelne sezone, uskoro mogla da se pohvali sa 28 titula prvaka Srbije.

Crveno-beli su do sada 27 puta bili nacionalni šampioni, ali traže da im se dodijeli i titula iz 1946. godine, piše list “Alo”.

Stvar je u tome da bi priznanje osvojeno pomenute godine na republičkom šampionatu Federativne Narodne Republike Jugoslavije uskoro moglo da se računa kao trofej saveznog ranga takmičenja.

U Hrvatskoj je to već učinjeno, pa je tamošnji Savez uvrstio Hajduk kao prvog šampiona države, a Splićani su te 1946. bili prvaci u ligi NR Hrvatske, kao što je Zvezda bila najbolja u NR Srbiji, podsjeća “Alo” i dodaje da ima saznja da je aktuelno rukovodstvo kluba iz Ljutice Bogdana spremno da pošalje dopis u FSS na ovu temu.

U izjavi za beogradski list, bivši golman Crvene zvezde i jedini živi član te generacije crveno-belih, Miodrag Petrović Mališa (90), kaže da mu je obaveza da se do kraja bori za pravdu.

“Odavno ratujemo sa našim fudbalskim savezom u vezi sa tom spornom titulom i volio bih da nam se konačno ona i dodijeli. To je dio istorije kluba i ostala bi sramota za sva vramena ukoliko se taj podatak ne bi promijenio. Hajduk je uradio istu stvar u Hrvatskoj, njima je po raspadu Jugoslavije uvažena titula osvojena na republičkom takmičenju. Imam 90 godina, jedini sam preživjeli iz te Zvezdine generacije fudbalera i moja je obaveza da se do kraja borim za pravdu, za Zvezdinu stvar, za Zvezdinu istoriju i čast. Mnogo me boli ta nepravda…”

Komentari