Porast oboljelih u zemljama gdje je marihuana legalizovana


Broj oboljelih u zemljama gdje je marihuana legalizovana je u porastu a simptomi bolesti se manifestuju kroz jake bolove u trbuhu i bolno povraćanje.

Primjećeno je da od 2009. godine kada je marihuana legalizovana u svrhu liječenja u državi Kolorado, broj pacijenata se uduplao sa istim ili sličnim simptomima jakih bolova u trbuhu a koji se povezuju sa pretjeranom upotrebom marihuane.

Isto je i sa bolnicama u Vašingtonu i drugim državama koje su podržale legalizaciju marihuane u svrhu liječenja. Iako istraživanja prikazuju ljekovito dejstvo marihuane, problem predstavlja ovisnost koju ona stvara.

“Posljedice će biti kao i sa alkoholom. Male doze lijeka djeluju učinkovito na ljude ali uz duže korištenje stvaraju se novi problemi” kaže Dr. David Steinbruner, doktor bolnice Colorado Springs.

Upotreba marihuane daje trenutno dejstvo kao što je slučaj sa Parkinsonovom bolešću, ali više predstavlja ad hok rješenje nego li samo liječenje bolesti. Iz tih razloga veliki broj država je i dalje osporava kao lijek a najveći problem predstavlja ovisnost koju stvara.

Komentari