Dario Mikić: Svako jutro pojede 22 jaja


Bavljenje ovim sportom nije nimalo jednostavno, potrebno je provoditi mnogo vremena u teretani, a i za ishranu treba mnogo sredstava.

Svako jutro doručkujem 22 jaja, a tokom dana pojedem tri do četiri kilograma mesa, kilogram i po tjestenine.

Dnevno unosim oko 20.000 kalorija. Kazao je ovo Dario Mikić (28) iz Teslića, petostruki svjetski i šestostruki američki prvak u Powerliftingu, kategoriji do 125 kilograma, prema WPC (World Powerlifting Congress) asocijaciji.

Ovo je jedna od onih asocijacija u kojima redovno postoje antidoping kontrole.

Powerlifting je sport snage, sastoji se iz tri elementa: čučanj, potisak s klupe i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštujući jasno određena pravila i znakove sudija. Mikić živi i i radi u Ajdahu, a pored takmičarskog bavi se i trenerskim radom u dizanju tegova, koji su mu velika ljubav i hobi. Ovim sportom se počeo baviti sa 24 godine, a godinu dana kasnije počela su takmičenja i veliki uspjesi.

“Dizanjem tegova počeo sam da se bavim u SAD, gdje sam otišao zbog pronalaska zaposlenja sa 18 godina. Tamo sam slučajno upoznao Dereka Mouzveja, koji se tim sportom bavio osamdesetih godina”, kaže Teslićanin i dodaje:

“Ovaj sport je popularan u SAD gotovo kao i drugi sportovi, ali nije naročito plaćen. Potrebni su sponzori kojih ja, na svu sreću, imam nekoliko”.

Njegov rekord je 295 kilograma, dok je nezvanično na jednom treningu podigao i 305 kilograma, iako se inače ne takmiči u tim disciplinama. Posjeduje državljanstvo SAD i takmiči se pod njihovom zastavom. Njegova disciplina ne spada u red olimpijskih sportova, a ističe da bi nastupao za SAD ili Srbiju ukoliko bi imao pravo nastupa na OI. U BiH se, kaže, ne bi vraćao da ponovo živi.

“U Americi sam odlično primljen, poštuju me i cijene na svakom koraku. Nikad nisam imao nikakvih problema, tako da ni u kom slučaju ne razmišljam o povratku u BiH, osim turistički”, zaključio je Mikić.

(Nezavisne)

Komentari