Mikelanđelov David puca zbog učestalih zemljotresa


Naučnici su uočili mikroskopske frakture u zglobovima jednog od najpoznatijih kipova na svijetu – Michelangelova Davida i zbog toga postoji bojazan da bi se kip mogao slomiti ako dođe do jačeg zemljotresa.

Istoričari umjetnosti traže hitnu akciju zaštite kipa zbog sve učestalijih zemljotresa u Italiji, ali uprkos njihovim naporima vlada još nije izdvojila potrebnu svotu novca. Moguće rješenje za zaštitu kipa se nalazi u postavljanju protu-seizmičkog sloja ispod postojećeg postolja koji bi ublažio destruktivnu moć tektonskih pomicanja.

Kip Davida je nastao u periodu između 1501. i 1504. i nalazi se u Firenci u Galleria dell’Academia. Mikrofrakture su se pojavile u zglobovima jer mramorni kip teži 5 tona, a visok je 5 metara. Talijanska vlada je trebala izdvojiti €200,000, ali novac se još nije pojavio.

Za ovaj problem se saznalo prije deset godina kada su naučnici sa Univerziteta Perugia analizirali strukturu Davida. „Nažalost, sav naš trud je uzaludan jer nismo dobili povratnu reakciju“, rekao je inženjer Antonio Borri.

Postavljanje zaštitnog sloja bi se moglo napraviti i bez pomicanja kipa. Zabrinutost raste jer su se za vrijeme nedavnih potresa oštetile brojne istorijske građevine, renesansne crkve i spomenici.

Kako bi se zaštitio od oštećenja kip je 1873. premješten u firentinsku Akademsku Galeriju, gdje stoji i danas i privlači mnoge posjetitelje. Kopija kipa postavljena je na trg Piazze della Signorie 1910. godine.

1991. vandal je napao kip čekićem, oštetivši prste lijevog stopala prije nego što je odstranjen. Međutim događaj i nije bio u potpunosti koban, jer je omogućio naučnicima da saznaju da mramor kojim je Michelangelo radio dolazi sa kamenoloma Fantiscrittija u Misegliji, središnje od tri male doline u Carrari. Blok mramora vađen je iz kamenoloma 40 godina prije izrade Davida. U tom vremenskom periodu Duccio i Rossellino trebali su ga iskoristiti no oboje nisu imali dovoljno iskustva da isklesu takav komad mramora te su odustali.

Kip je nastao po uzoru na Kralja Davida koji se kao mladić sukobio sa divom Golijatom. Za razliku od drugih kipova koji predstavljaju Davida, Mikelanđelov je predstavljen kao David prije borbe sa Golijatom a drugi su predstavljani kao David poslije borbe.

Komentari

Plavi Telefon