Republika Srpska danas slavi 25. rođendan


Republika Srpska obilježava 9. januar – Dan Republike.

Povodom 25 godina od nastanka, danas će biti održan svečani defile, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom, a nakon toga i svečana akademija u sportskoj dvorani Borik.

Svečanostima povodom Dana Republike prisustvovaće i predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić i ministri u Vladi Srbije.

Na Trgu Krajine biće upriličen i program za djecu i mlade, a poslije parade i svečane akademije, u centru Banjaluke biće održan i koncert Etno grupe “Trag“, kao i koncert 100 srpskih truba, nakon čega će nastupiti grupa Legende.

Proslavu Dana Srpske obezbjeđivaće više od hiljadu policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve građane Srpske da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH. Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Јahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

Izvor: RTRS/SRNA

Komentari

Plavi Telefon