Dodik: Mala republika, ali veliki narod


Obilježavanje Dana Republike Srpske nastavljeno je svečanom akademijom u banjalučkoj Sporskoj dvorani “Borik”.

Akademija je počela intoniranjem himni Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”, a prisutnima se prvi obratio slavni režiser Emir Kusturica.

“Volimo Republiku Srpsku jer je jedino ovdje prisutan eho slobode, istine i pravde. Srpski narod je jedini narod kod koga sloboda nema cijenu. Srbi su u posljednjih 200 godina najviše stradali”, rekao je Kusturica čestitajući 25 godina postojanja RS.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je sveta dužnost svih Srba opstanak, rast i razvoj Republike Srpske za koju se Srbi bore 25 godina.

“Dok ima Republike Srpske ima i Srbije. Možda bi bilo prirodnije da kažem dok ima Srbije ima i Srpske, ali ja znam da je vaš ulog i mjera mnogo veća zato vam čestitam na svemu što ste uradili”, rekao je Nikolić u Boriku.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da se Srpska rodila tri dana od rađanja Hrista, zbog čega možda nekima i smeta Dan Republike, “ali bi bili mali da smo pristali da nam taj praznik nije praznik”. On je dodao da Srpska jeste mala republika, ali da su Srbi veliki narod.

“Zato smo veliki da stojimo ovdje i ponosno kažemo da slavimo dan kada smo mi odlučili da napravimo Srpsku, napravimo državu, ovo proslavljamo i da nam to niko ne može ukinuti i zabraniti”, poručio je Dodik.

On je rekao da Dan Republike svjedoči opredijeljenost Srpske da nastavlja da obilježava taj dan i glasno i jasno, te demantuje sve zlonamjerne sumnje i neistine vezano za ovaj, najznačajniji datum u istoriji Srpske.

“Ovo nije naš inat. Ovo je naša istorija”, poručio je Dodik.

On je podsjetio da je Dan Republike Srpske ustanovljen 9. januara 1992. godine njenim osnivanjem, kao i da Srpska ni tadašnjom odlukom skupštine srpskih poslanika nije osnovana iz inata.

“Te 1992. godine osnovana je iz potrebe našeg naroda da živi slobodno, u slobodi i da ima svoju državu. I da tu državu u vremenu sanjamo da pripojimo i postanemo jedinstveni dio sa maticom Srbijom”, rekao je Dodik.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Akadamiji su prisustvovali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, lideri političkih partija iz Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, direktor Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne, predstavnici diplomatskog kora i zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

Komentari

Plavi Telefon