Postoji povezanost između ranog rasta grudi i karcinoma


Rani rast grudi kod djevojčica može biti povezan s nekim bolestima kasnije u životu. Nažalost, postoji povezanost s nastupanjem ranog puberteta i kasnijeg povećanog rizika od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i karcinoma. Pogotovo karcinoma dojke.

Djevojčice kojima rast grudi započne prije dobi od deset godina imaju 20 % veći rizika od karcinoma dojke u kasnijem životu od djevojčica kojima rast grudi započne u dobi od 11 ili 12 godina.

Naučnici zasad nisu imali potpuno razumijevanje procesa ranijeg razvitka nekih djevojčica od drugih, ali postoje nova otkrića univerziteta u Glasgowu koja mogu pripomoći rješavanju dijela misterije, a posljedično i posredno poboljšati zdravlje.

Uobičajeno je za djevojčice da im rast grudi započne oko dobi od 10 godina, ali i kada počne ranije od toga to se percipira normalnim i bezopasnim. Svejedno, rijetko se pomišlja na kasnije moguće rizike od nekih bolesti, ali i na psihološke i fizičke probleme zbog ranijeg razvoja od svojih vršnjaka.

Ono što je zabilježeno kao poveznica s ranim razvitkom jest osjećaj izolacije i srama. Rani razvitak je povezan i s ranijom seksualnom aktivnošću, depresijom i poremećajima jedenja. Također, karakteristično je za takvu djecu da budu visoka među vršnjacima, ali da ostanu niža kasnije kad odrastu.

Loša vijest je da pubertet počinje sve ranije i ranije. Dječja gojaznost se pojavljuje kao jedan faktor razrješavanja takvog stanja, jer je poznato da to podiže razine hormona, ali to i dalje ne objašnjava različit razvitak kod različitih etničkih grupa. Ne samo hrana, pojavljuje se i teorija da smo svi povećano izloženi raznim hemikalijama iz okoliša.

Ono što su u Glasgowu otkrili jest da molekula naziva ACKR2 igra važnu ulogu u procesu rasta dojki. ACKR2, naime, sprječava makrofage od pojavljivanja u dojci sve dok ženska osoba ne postane dovoljno stara za to, što ustvari sprječava prerani rast dojke. Otkriveno je da miševi koji nemaju ACKR2 molekulu započinju raniji pubertet.

Doktori danas farmakološki jedino usporavaju pubertet ako djeci započne prije dobi od sedam godina i ako je prouzročen hormonalnim neskladom. Ustvari to rade tako da usporavaju hormone žlijezde hipofize.

Sada kada se zna da je za rani pubertet ključna molekula ACKR2 sljedeći je korak poduzimanje studija s ljudskim pacijentima. Trebalo bi kod pretpubertetskih djevojčica s niskim razinama ACKR2 molekula proučiti hoće li kod njih započeti raniji razvoj dojki i puberteta. Ako to uspije možda onda postane moguće već kod djece predviđati mogućnost preranog puberteta mjerenjem razina ACKR2 i eventualnim farmakološkim angažmanom da se razine prijeko potrebnih molekula povećaju.

Možda to kasnije onda smanji izloženost i većem riziku od prije nabrojanih oboljenja, kao i psiholoških izazova u ranijoj dobi. U svakom slučaju, otkriće je vrijedno, a stručnjaci će procijeniti šta im je kasnije za činiti s tim.

(Znanost.hr)

Komentari