Zašto se za Dan Republike Srpske sviralo i pjevalo “Pukni zoro” (VIDEO)


Pripadnici policijske akademije Republike Srpske i ostali učesnici parade su na defileu, održanom povodom obiljeležavanja Dana Srpske i njenog 25. rođendana, iznenadili hiljade okupljenih građana otpjevavši pjesmu “Pukni zoro”.

Dan nakon manifestacije obilježavanja proslave Dana republike u Banjaluci, 9. januara 2017. mnogi se pitaju zašto je baš ova pjesma pjevana. Mnogi ovu pjesmu vezuju sa filmom “Montevideo” za koji je urađena modernija verzija ove pjesme, ali to nije originalno izvođenje ove pjesme. Postoje dvije verzije kako je nastala pjesma Pukni zoro, a obje verzije tiču se srpske vojske. Postoje informacije da je pjesma nastala tokom Balkanskih ratova, a postoji i priča koja govori o tome da je pjesmu prvi otpjevao srpski vojnik pred sam početak bitke na Kajmakčalanu.

Ova pjesma zaštitni je znak Drugog pješadijskog puka Moravske divizije prvog poziva “Knjaz Mihailo” koji je zbog legendarne hrabrosto, kao najbolji puk srpske vojske dobio počasni naziv “Gvozdeni puk”.

Ratna zastava Drugog pješadijskog puka Moravske divizije prvog poziva „Knjaz Mihailo” je bila najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci. Kroz puk je tokom rata prošlo oko 16 000 ljudi. Dvadeset i sedam vojnika i oficira puka bili su nosioci po dvije Karađorđeve zvezde. Još preko 250 oficira i vojnika ponijeli su po jedno ovo odlikovanje. Najveće priznanje hrabri Topličani su dobili 1921. godine kada je kovčeg preminulog kralja Oslobodioca Petra I Karađorđevića bio prekriven zastavom Gvozdenog puka.

U sastavu ovog puka bilo je i žena a najviše su se istakle Milunka Savić i engleskinja Flora Sends, jedine žene odlikovane Karađorđevom zvedom.

Žurnal de Ženev, oktobar 1918. o Gvozdenom puku: Izgleda da oni vode borbu u hipnozi, u nekom letargičnom snu, idu naprijed.. pod neprestanom borbom, zaneseni, opijeni, idu iz dana u dan kao oluja, kao mahniti po 30-40 kilometara dnevno. Ova brzina gonjena je samo za kinematografske filmove…“

Franše de Epere: “To su seljaci, skoro svi; to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomljivi; to su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva“.

Puk je sve do 5. maja 1920. zadržan u Beogradu kao gardijska jedinica, obezbjeđujući Dvor, Narodnu skupštinu i ministarstva.

Junačka djela Gvozdenog puka sasvim su dovoljan razlog da se ova pjesma nađe uz rame sa pjesmom kao što je Marš na Drinu, za koju se niko zapitao nije zašto se svirala i pjevala i uz koju su marširali učesnici defilea povodom manifestacije Dana Srpske i njenog 25. rođendana.

(mojKontakt)

Komentari