Incko izgubio kompas – šokantno poređenje Srpske i NDH! Brojna reagovanja iz Srpske


Visoki predstavnik Valentin Incko je šokirao sve u Srpskoj. Nakon talasa uvredljivih izjava iz Sarajeva, povodom obilježavanja Dana Republike – Incko je otišao korak dalje, i Republiku Srpsku uporedio sa zločinačkom NDH!

Zaboravljajući šta mu je posao u BiH, visoki predstavnik dolijeva ulje na vatru – saglasni su politički lideri u Srpskoj. Inckovo poređenje Republike Srpske, koja je priznata Dejtonskim sporazumom, sa zločinačkom NDH je, kažu, u najmanju ruku, nepristojno.

Da li je 25 000 evra mjesečno malo da bi se čuvao mir u Bosni i Hercegovini – logično je pitanje na koje bi Valentin Incko trebalo da odgovori, nakon što je cijelu Srpsku stavio u nacističke okvire. I to samo dan nakon što su isto uradila bošnjačka udruženja u Sarajevu. Zašto za tu platu ne radi svoj posao, možda bi bar neko od njegovih poslodavaca mogao da ga upita.

I odakle ideja da se oni koji baštine antifašizam, uporede sa najvećim zlom 20. vijeka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske , visoki predstavnik u BiH Valentin Incko “poznati klovn međunarodne zajednice”, nije uvrijedio nikoga u Republici Srpskoj, ali jeste na kraju pokazao svoje pravo lice.

Dodik je izjavio Srni da je “period glumatanja diplomate završen – maske su pale”, a Incko je ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini.

“Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mjesečno”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je ova Inckova izjava zaista ozbiljna, te da je zato komentariše, ali da je on tako neozbiljan tip da ne zavređuje ni slova komentara, niti bilo kakvog susreta u budućnosti.

“Koliki je Incko klovn govori i činjenica da ne zna ni da bi kao visoki predstavnik trebalo da čuva Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku, kao potpisnicu tog sporazuma. Ako međunarodna zajednica u BiH želi da očuva mrvu svog dostojanstva, morala bi mu što hitnije kupiti kartu za Austriju, jer izigravajući klovna, on je od međunarodne zajednice u BiH napravio cirkus”, zaključio je Dodik.

Boračka organizacija Republike Srpske istakla je da izjava visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je uporedio 9. januar – Dan Republike Srpske sa 10. aprilom – danom osnivanja NDH, predstavlja tešku uvredu za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svjetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, zbog vrijeđanja srpskih žrtava rata i srpskog naroda, uputiće otvoreno pismo Savjetu za sprovođenje mira u BiH  u kojem će tražiti opoziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, izjavio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

“Poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske , visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uvrijedio je srpske žrtve rata i srpski narod, zbog čega više ne može da obavlja navedenu funkciju”, rekao je Mitrović Srni.

Mitrović kaže da je “veoma simptomatično” da je Incko takvu izjavu dao nakon istupa bošnjačkih udruženja u vezi sa obilježavanjem 9. januara – Dana Republike Srpske, što dokazuje da je visoki predstavnik bio u dogovoru sa udruženjima.

Komentari