U Pravoslavnoj ambulanti u Banjaluci više od 150 ljekara besplatno liječe pacijente


Da li biste radili besplatno, u svoje slobodno vrijeme, u ambulanti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve? Više od 100 banjalučkih ljekara odgovorilo je potvrdno na ovakvo pitanje.

Pomenuto pitanje im je u internoj anketi postavila grupa njihovih kolega, koji su za svoju čovjekoljubivu ideju organizovanja besplatnog liječenja dobili blagoslov i podršku vladike banjalučkog Jefrema.

Tako je ostvarena zamisao da se u Banjaluci osnuje ambulanta u kojoj bi mogli da se liječe svi oni koji su zaposleni, a mjesecima ne primaju platu i nemaju zdravstveno osiguranje, penzioneri sa najnižim primanjima, povratnici…

Sjećajući se samih početaka, jedan od osnivača Pravoslavne ambulante „Sveti apostol i jevanđelist Luka” dr Simo Bilbija kaže da je, kada je vladika Jefrem u parohijski dom saborne crkve Svete Trojice pozvao anektirane ljekare, to izgledalo kao ozbiljan medicinski kongres. Bilo je to prije više od deset godina.

Pravoslavna ambulanta nije ostala samo lijepa želja niti kratkotrajni san – 14 godina tu se liječe svi kojima je ljekarska pomoć potrebna.

Danas ima više od 150 ljekara i medicinskog osoblja koji sarađuju sa ambulantom. Pacijentima su na usluzi najrazličitiji specijalisti, od ljekara opšte prakse do ginekologa, kardiloga, endokrinologa, hirurga, internista…

Imamo ljekare koji su su tek završili fakultet, ali i profesore univerziteta i doktore pred penzijom ili u penziji. Osnovni princip rada jeste da ko god dođe ovde da liječi neće dobiti za to ni marku, a ko god dođe da se liječi neće platiti ni marku.

Statutom ambulante je utvrđeno i da se medicinske usluge pružaju svima, bez obzira na pol, godine života, nacionalnost i vjeroispovijest – kaže dr Simo Bilbija, ističući da među saradnicima ambulante ima i mulimana i Hrvata.

Ambulanta, uz klasičnu ordinaciju, ima i ultrazvučni kabinet, EKG aparat, manju operacionu salu, gdje se obavljaju zahvati u lokalnoj anesteziji, apoteku. Sarađuju sa više od deset privatnih ordinacija i sa kliničkim centrom i domom zdravlja u Banjaluci.

– U Kliničkom centru godišnje nam odobre određeni broj pretraga, analizu patohistoloških preparata, na primjer, radimo kod njih. Privatni ljekari ponude sami koliko pacijenata mjesečno će oni pregledati. Jedan oftalmolog prijavio je da će mjesečno obaviti dvije operacije katarakte besplatno, a jedna ordinacija radi i preglede magnetnom rezonancom – kaže dr Bilbija.

Ambulanta je otvorena svakog dana, osim praznika, od 15 časova, u prosjeku bude pregledano deset pacijenata dnevno, objašnjava medicinska sestra Lepa Kecman.

Ona je svakodnevno u ambulanti, pomaže pacijentima da dođu do specijaliste koji im je neophodan, poziva ljekare i pravi rasporede, zakazuje termine.

U ambulanti su svakodnevno dva ljekara opšte prakse, koji se smjenjuju, dok ostale zovemo po potrebi. Otvorili smo nedavno i zubnu ordinaciju u kojoj radi 20 stomatologa i jedan oralni hirurg.

Za 14 godina rada kroz ambulantu je prošlo više od 29.640 pacijenata, ovde je otvoreno 1.200 kartona za ljude koji nam redovno dolaze – navodi Lepa Kecman.

Oprema i lijekovi nabavljaju se iz donacija, a kada se desi da one presuše, crkvena opština Banjaluka pomaže u nabavci osnovnih lijekova i tako se periodi nestašica premoste.

Crkva je ambulanti „Sveti Luka” ustupila prostorije, pomogla njeno opremanje, a deo opreme tada je ustupila i Vojska Republike Srpske. Crkvena opština Banjaluka plaća mesečne režije, pa je tako do danas ostala i jedan od pokrovitelja, kaže duhovnik ambulante jerej Miodrag Kopanja.

– Grad Banjaluka takođe je pomagao, ali to, nažalost, posljednjih godina nije slučaj. Međutim, u toku su pregovori da se ta saradnja sa gradskim vlastima obnovi.

Ovo nije obična ambulanta i pacijenti koji to žele i koji imaju za tim potrebu mogu dobiti ovde i duhovnu podršku našeg sveštenstva. Uvijek smo tu za one kojima je potreban razgovor, čitanje molitve za zdravlje, ispovijest.

Ima pacijenata kojima je najveća pomoć da ih neko sasluša. Međutim, nema nikakvog nametanja budući da u ambulantu dolaze i pripadnici drugih vjeroiposvesti, ateisti – kaže otac Miodrag Kopanja.

Ambulanta je mjesto susreta ljekara i sveštenika, a jedan od ciljeva njenog osnivanja, kako objašnjava dr Simo Bilbija, i jeste bio da se ova dva poziva približe jedan drugom, da se bolje upoznaju. Da se udruže u jedinstvenoj misiji – pomoći onima koje su teška vremena nepravedno gurnula na društveno marginu.

Komentari